76 років тому в СРСР запровадили податок на холостяків

Джерело: Gazeta.ua

У 1941 році був введений податок на холостяків, одиноких і бездітних громадян СРСР. Він стягувався з громадян, які досягли 20 років і не мають дітей. Не платили податок чоловіки у віці від 50 років і жінки, які досягли 45 років. Громадяни, які є платниками і отримували заробітну плату 91 руб. і вище, вносили податок за ставкою 6% з суми заробітної плати.

В народі він отримав назву "податок на яйця".

Метою введення податку було залучення коштів бездітних громадян до витрат самої держави на виховання та утримання дітей в дитячих установах, надання допомоги багатодітним сім'ям та одиноким матерям, а також непрямий вплив на демографічну ситуацію в країні.

І якщо з досягненням першої мети – поповнення бюджету – даний податковий збір за логікою речей справлявся, то на стимулювання народжуваності і, як наслідок, збільшення чисельності населення в країні рад він навряд чи вплинув.

Податок на бездітність, що діяв у СРСР з листопада 1941 року, був офіційно встановлений Указом Президії Верховної Ради СРСР від 21.11.1941 року "Про податок на холостяків, одиноких та бездітних громадян СРСР".

Істотні зміни в даний правовий акт було внесено Указом Президії Верховної Ради СРСР від 08.07.1944 року "Про збільшення державної допомоги вагітним жінкам і одиноким матерям, посилення охорони материнства і дитинства, про встановлення вищого ступеня відзнаки – звання "Мати-героїня" та заснування ордена "Материнська слава" і медалі "Медаль материнства".

СРСР не винайшов колесо: у 351 р. до н.е. в Стародавньому Римі подібний закон ввів цензор Камілл, у 1909 році вводився в Болгарії, 6 грудня 1926 Беніто Муссоліні ввів в Італії податок на холостяків. 

В СРСР стандартно застосовувалася 6-відсоткова ставка оподаткування. Для громадян, чий заробіток вважався невисоким (конкретні суми визначалися нормативним актом), встановлювалася знижена ставка податку. З працівників творчих професій, незалежно від фактичного розміру заробітку, податок стягувався за максимальною ставкою.

Сплата податку припинялася з моменту народження дитини. Також від сплати податку звільнялися люди, які усиновлювали дітей.


Загрузка...

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі