Церкви святого архистратига Михаїла на Волині

Церкви святого архистратига Михаїла на Волині

Сьогодні, 21 листопада, православні християни відзначають день архистратига Михаїла. У календарі Східної Церкви окрему увагу відведено вшануванню ангелів, де першість належить саме цьому святому. Його вважають покровителем воїнів, які борються за правду, а також захисником християн від видимих і невидимих ворогів. Чимало діянь архангела знаходимо у Святому Письмі, зокрема, у книзі Об’явлення говориться про бунт ангелів на небі та перемогу над Люцифером, де Михаїл став на чолі усіх ангельських сил, тому й величають його воєначальником Божого війська – архистратигом. Ім’я Михаїл перекладається з давньоєврейської «Хто, як Бог?» – саме з таким кличем виступив архистратиг до бунтівних ангелів в оборону Єдиного Бога, обстоюючи Його божественне верховенство.

Архангел Михаїл, середина ХVII століття. Із фондів Рівненського обласного краєзнавчого музею


Про почитання ангелів ще з ранніх часів християнства свідчить встановлення у IV століття празника «Собору св. архистратига Михаїла», а також зведення цісарем Костянтином Великим храму на честь Михаїла у передмісті Царгорода. Культ цього небесного заступника набув поширення також на наших теренах, адже у Київській Русі він вважався покровителем князів і патроном міста Києва, тому онук Ярослава Мудрого збудував Михайлівський Золотоверхий собор. На честь архангела Михаїла було названа велика кількість церков по всій Україні, а також присвячено два празники: 19 вересня – «Спогад про чудо в Хонах» та 21 листопада – «Собор св. Архистратига Михаїла й інших безплотних сил».


Чимало церков, названих на честь святого заступника упродовж століть будувалося на наших волинських теренах. Нині у тих селах, де є Михайлівські храми, відзначають престольний празник, відбуваються світлі й такі потрібні нашій країні служби Божі. Відтак  увазі читачів пропонуємо підбірку рідкісних світлин із зображеннями Михайлівських церков на Волині, що будувалися у часі ХVII – XVIII століть.

Фотографії пам'яток архітектури Волинської області виконані під час експедицій у 1959–1962 роках. Більше 500 фото зберігаються у 7 альбомах в Державному архіві Волинської області. Всього 73 населених пунктів з області – пише у своєму блозі Артур Ґаутама. Висловлюємо подяку досліднику за дозвіл опублікувати фото Михайлівських церков з наших рідніх теренів.


Загрузка...

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі