Європейські модерністи в шоці від луцької алеї парасольок. Ого!

Європейські модерністи в шоці від луцької алеї парасольок. Ого! Фото: колаж Олександра Котиса
  1. Новина відноситься до:

Коли європейські модерністи почули про унікальну луцьку алею парасолькових ліхтарів, вони вирішили кинути все і приїхати побачити її на власні очі. Корифеї встали з могил і купили квиток до Луцька. І це не жарти, зараз ви самі в цьому переконаєтеся.

Новина про алею сколихнула їхні творчі уми й вони захотіли з цієї нагоди ще раз прогулятися по білому світові. Нам пощастило побачити кожного з них.

 

Ле Корбюзьє

Видатний французький архітектор швейцарського походження явно хвилювався, їдучи до Луцька. Бо він знав – парк збудували на місці, де перед Другою світовою хотіли звести величезний міський район, використовуючи його ідеї. З прекрасного урбаністичного задуму у стилі модернізму нічого не вийшло, бо війна завадила цим планам. Ле Корбюзьє – один із найвидатніших архітекторів ХХ століття, чиї напрацювання вплинули на вигляд міст і містобудівні ідеї подальшого часу. Гуляючи по алеї в Луцьку, він хотів попити кави, але кружка від нього втікала.

 

Ле Корбюзьє косить під Шишка! Так не чесно.

 

Пабло Пікассо

Один із найвидатніших художників не тільки ХХ століття, а й у принципі, вплинув не лише на сферу художньої діяльності, а й на багатьох філософів-модерністів і письменників ХХ століття. Усім відомі його прекрасні картини-сюр. Він не міг стриматися, щоб не намалювати чогось у своєму стилі прямісінько під луцькими парасольковими ліхтарями. І ось що з цього вийшло.

 

 Пабло Пікассо сидить на луцькій парасольковій алеї і кайфує

 

Альберт Айнштайн

Хоча наука є наука і в чистому вигляді не може бути бароковою чи модерністською, вона впливає на філософів і на провідну думку епохи. І у творчості таких гігантів, як Айнштайн, вона стала чинником, який відобразився у значній частині модерністичної культури. Видатний фізик відомий перш за все Загальною і Спеціальною теоріями відносності. Його розробки лягли в основу подальшого розвитку квантової механіки і космології (науки про Всесвіт). Він геній, і крапка. Алея парасольок його так вразила, що він згубив люльку.

 

Хто ж знав, що на цій алеї можна зустріти таких людей, фантастика!

 

Микола Хвильовий

Український письменник, якому приписують різні ярлики, але він перш за все модерніст, який приніс нову свіжість в українську літературу своєї доби – першої третини ХХ століття. Його візитівкою стала збірка «Сині етюди», але ми радимо не зупинятися на цьому і пізнати Хвильового глибше й почитати його поезію. До Луцька письменник привіз картину з хвилями і носив її на плечі, наче то бумбокс. Дивак, словом. Він облюбував собі лавочку на перетині трьох алей – там ми його й зустріли, коли він уже збирався йти.

 

Хвильовий хвилюється раз, Хвильовий хвилюється два...

 

Зиґмунд Фройд

Психоаналітик, який творив на межі науки і філософії. Його напрацювання увібрала в себе подальша психологія, а розроблені ним ідеї дослідження використовуються досі як ефективні методи психокорекції. Психоаналіз – явище, яке вплинуло на культуру ХХ століття і вийшло далеко за рамки модернізму. Довго по алеї гуляти Фройд не став. Натомість сів і почав спостерігати за довколишнім життям і людьми у Луцьку. Коли ми запитали, і що ж він про це все думає, він лише мовчки закурив сигару. І ластівка пролітала над ним.

 

Ого.

Не губіть свою ластівку!

 

Вигадник і колажі: Олександр КОТИС

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі