Інновація на Львівській залізниці 1961 року, або двоповерховий поїзд

Джерело: Фотографії Старого Львова

У 1861 р. в історії Львівської залізниці відбулося декілька важливих моментів. Крім того, що в жовтні цього року було завершено будівництво вокзалу, сюди ж у листопаді з Перемишля прибув перший пасажирський поїзд з чотирьох вагонів під назвою “Ярослав”. Здавалось, що львів’ян вже неможливо чимось здивувати, проте рівно через сто років на Львівській залізниці з’явився двоповерховий поїзд – небачене на той час диво.

В 1953 р до Львівської залізниці додалася ще одна магістраль – Ковельська. Спочатку нічим особливим ця станція не відзначалась. Але через 8 років, тобто в 1861 р. сюди прибув перший і єдиний в УРСР двоповерховий поїзд.

Інтер’єр двоповерхового пасажирського поїзда

Вагони, вироблені на вагонному заводі в м. Герліц (НДР) були передані СРСР в якості репарацій. Двоповерховими поїздами користувались не тільки в УРСР, вони перебували в експлуатації на Уралі, а також курсували між Москвою та Рязянню.

Проте, в Радянській Україні він сполучав лише два міста: Ковель-Львів. Крім того, один раз на тиждень, у неділю, поїзд вирушав у передмістя Львова, адже після важкого робочого тижня населення бажало відпочити, насолоджуючись прекрасними краєвидами. У вагонах таких поїздів були лише сидячі місця, а другий поверх ще й обладнаний столиками.

Радянський кінематограф вдало скористався цією подією, відзнявши радісних людей, котрі поспішають зі своїми дітьми прокататися на новому поїзді.

Двоповерховий пасажирський поїзд (чи не єдиний, що зберігся) на станції Челябінськ

Двоповерховий пасажирський поїзд (чи не єдиний, що зберігся) на станції Челябінськ

Через декілька років двоповерхові поїзди були зняті з маршрутів, проте деякі з них і досі зберігаються в депо, наприклад у м. Челябінськ (Російська Федерація), один з таких знаходиться і досі.


Загрузка...

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Наталія Данилів

Коментарі