Найстарішій дерев'яній церкві Волині - 450 років

У день пам’яті великомученика Димитрія, 8 листопада, громада храму села Гішин Ковельського району святкувала 450-те Престольне свято.

Про це повідомили у Володимир-Волинської єпархії УПЦ МП.

Гішинська дерев’яна церква – одна з найдавніших дерев'яних церков України, що збереглися діючими до нашого часу. Металева табличка на стіні храму свідчить про охорону пам’ятки архітектури України державою. Однак жителі села бережуть свою святиню зовсім не за державні кошти. Хоч вона вже давно і дуже невідкладно потребує самої серьозної державної підтримки.

До ювілею храму стараннями і коштом настоятеля храму протоієрея Віталія Василенко, протоієрея Івана Горуна (с.Колодяжне) та декількох небайдужих парафіян церкву було перекрито, пофарбовано та відремонтовано. А поряд храму, встигли збудовати чепурненький церковний будиночок. І ось оновлена святиня радо зустрічає гостей ювілею на чолі з митрополитом Володимир-Волинським і Ковельським Володимиром.

Архіпастир, 25 священиків, майже усі жителі села та чимало гостей звершили Божествену Літургію і урочистий Хресний хід навколо храму. Відремонтовану церкву владика Володимир окропив Святою водою. А у своєму вітальному слові згадав часи, котрі храму довелося пережити: «Немало й лихоліть випало пережити цій 450-ти річній святині, на своєму віці зустрічаючи потрясіння, катаклізми, війни і революції. І тільки завдяки вірі тих, хто цей храм будував та у ньому молився, вдалося все мужньо перетерпіти», – зазначив проповідник. Побажав Архіпастир прихожанам та гостям: «Благодаті в житті та віри міцної на шляху до спасіння, такої ж незламної, яка була у благочестивих пращурів». А також призвав усіх: «Втілювати у своєму житті велику чесноту – любов, якою особливо прикрасив себе великомученик Дмитрій, покровитель цього храму та жителів села Гішин».

На сільському кладовищі було відслужено заупокійне богослужіння з поминовінням спочилих пастирів та парафіян Дмитрівської церкви.

Настоятеля храму отця Віталія Василенко під час Літургії відзначено високою священницькою нагородою – митрою. Протоієрея Івана Горуна Владика нагородив церковним орденом великомученика Георгія. А матушка Тетяна Василенко – регент хору та активна помічниця настоятеля – удостоїлася з рук Архіпастиря єпархіальної відзнаки.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі