Міські структури: покриття історичного Луцька

«Міські структури» відображають своєрідний шматок історичної будівельної культури. Це те, що знаходиться під ногами – плитки та бруківка.

Міські структури: покриття історичного Луцька

Ці структури є невід’ємною частиною історії і, фактично, формують певну «підкладку» сучасного міського простору, яку варто використовувати й обігрувати.

Хронологічно першим було покриття вуличне. Від перших дерев’яних настилів Ринку і замків до квадратової і шестикутної трилінки Луцьк зберіг міську пам’ять про культуру замощення вулиць.

Хоча в Римі, наприклад, одночасно з вуличним мощенням стали прикрашати будівлі мозаїкою, але у масовий європейський вжиток це увійшло пізніше. Викладання структур у приміщеннях – це вже швидше похідне від мистецтва доби романтизму. І навіть в «уѣздный городокъ Луцкъ» добралися орнаменти так званої вікторіанської доби. З ХІХ століття збереглися цілі під’їзди з металевим мереживом. Це дуже гарно.

Трохи згодом популярними стали плитки різних кольорів та орнаментів. Під’їзди новеньких будинків початку ХХ століття і міжвоєнного часу прикрашали плитками. І такого трохи збереглося в Луцьку, правда, не так багато, як у західноукраїнських містах, що не підпали впливу Російської імперії (скажемо жирно: Львів – рай для пошуків плитки у під’їздах). Проте і ця мода досить швидко відійшла у минуле. У будівлях Луцька тридцятих уже застосовували гладенький бетон. Всюдипроникний функціоналізм не передбачав прикрашання споруд кольоровими орнаментними кладками.

А, от, в радянський час (після 2СВ) ми знову знайдемо привабливі варіанти під’їздного мощення плиткою. Зразки цікаві, хоч і плитка не така розмаїта, як у «польському» Луцьку.

Інша частина фотовиставки – бруківки. Світлини репрезентують міське мощення кінця ХІХ століття – 1970-х років. Тут є як славнозвісні трилінки, так і радянська тротуарна плитка.

Зразки для виставки зібрані з широкого ареалу історичної частини міста.

Вулиця Богдана Хмельницького

Вулиця Богдана Хмельницького

Урядова колонія. Вулиці На Таборищі - Літня - Шопена

Вулиця Пушкіна, 1961 рік

Вулиця Лесі Українки

Вулиця Драгоманова

Вулиця Богдана Хмельницького

Вулиця Богдана Хмельницького

Православний собор святої Трійці

Вулиця Богдана Хмельницького

Вулиця Лесі Українки

Вулиця Лесі Українки

Вулиця Ковельська

Вулиця Драгоманова

Католицький собор Петра і Павла

Майдан Ринок

Кривий Вал

Структура бетону на сходах в кінотеатрі на П'ятницькій гірці, 1939 рік

Структура бетону на сходах житлового будинку на вулиці Крилова

Вулиця Лютеранська

Вулиця Кафедральна

Вулиці Богдана Хмельницького, Кривий Вал

Квадратова трилінка. Вулиці Даргомижського, Крилова. Друга половина 1930-х

Шестикутна трилінка. Зразок з вулиці Братковського, друга половина 1930-х

Тротуарне мощення бетонними плитками. Зразок з вулиці Пушкіна, міжвоєнний період

Вулиця Винниченка, радянський період

Коментарі