§ У Луцьку відкривають школу для охочих бути фотографом

У Луцьку відкривають школу для охочих бути фотографом

У Луцьку відкривається чудова можливість для тих, хто бачить своє майбутнє у фотографії. Школа візуального сторітелінгу створена, щоб допомогти людям від елементарного створення власного портфоліо до здобуття навичок у творенні власних фотопроектів.

Школу заснувала Іра Єрошко. Вона і буде наставником у школі зі своїм колегою Андрієм Яручиком. Перші ознайомчі заняття вони планують розпочати уже в березні.

Ірина Єрошко: засновник та керівник ГО "Центр Візуальної Освіти". Навчалась у Вищому графічному федеральному дослідницькому інституті у Відні на факультеті “Фотографія та Аудіовізальні Медіа”; степендіат програми International Class з фотожурналістики та документалістики Ганноверського університету прикладних наук і мистецтв у Німеччині.

Андрій Яручик: працював у сферах дизайну, маркетингу, фото та відео продакшину із такими компаніями як Anex Baby, Promin, Jasmine, Lamel professional, Modern-Expo. Співзасновник, креативний директор mirrolab (2017-2018), арт-директор anexbaby (2018)

 Про Школу візуального сторітеллінгу розповідає Іра Єрошко.

Мотивація

Коли я свого часу шукала себе у фотографії, то мені не було в кого спитати, з ким порадитися, правильно я роблю, чи ні, є в мене якісь перспективи, чи немає. І що з тим взагалі робити. Коли я вчилася у школі, то не знала нікого, хто б займався фотографією професійно, окрім весільної зйомки і дітей. А мені весілля і фешн не було цікаво. Крім того, в Україні є дуже небагато місць, де можна вчитися фотографії. Якщо хтось хоче поїхати і повчитися у цій сфері за кордоном, то їм навіть немає де і з ким в Україні підготувати портфоліо.

Повчилася я за кордоном. Пожила в Австрії, Німеччині. Зрозуміла, що мені подобається викладати і в мене це виходить. І мені захотілося поділитися з молоддю тим, що я навчилася за кордоном.

Там вимоги набагато вищі, ніж ми собі думаємо. Якщо ти приїдеш зі своїм весільним, чи фотоальбомом дітей і котиків, то тобі скажуть, що це дуже чудово, але де за цим ти? Хто ти і чого хочеш у фотографії? Де твій особистий проект, який твій почерк?

Я дуже хочу з цим допомогти людям. І тому вирішила зробити в Луцьку Школу візуального сторітелінгу. Сторітелінг – англійський термін, дослівно означає розповідати історію. Це фото, у яке вкладений зміст, не просто гарна картинка. Рік тому я заснувала громадську організацію Центр візуальної освіти, аби проводити різні освітні заходи. І школа – це основна ціль. Хочу, щоб до нас приїжджали з усієї України, з різних міст. Ми найбільша країна в Європі, у нас є всі ресурси, щоб бути на рівні.

 

 

Можливості

Цільова аудиторія – люди від 14 років і вище. Я пригадую себе в 14 років і знаю, що в цьому віці людина може повноцінно вчитися і робити свої проекти. Якщо людям цікаве фото, відео, концептуальне мистецтво, вони можуть приходити. Я б дуже хотіла, щоб були і досвідчені фотографи, яким уже, можливо, набридла комерція і вони хочуть зробити щось своє.

Важливо сказати, що ми не вчимо людей заробляти гроші. Це не є наша ціль. Ми хочемо, аби люди навчилися створювати свої фотопроекти. А чи зможуть вони цим заробляти, це залежить від їхньої дисципліни і витримки. МИ покажемо, як це монетизувати. Є багато конкурсів, грантів, журнали, які можуть це купувати і публікувати.

Основні наставники школи це я та Андрій Яручик. Крім того, буде дуже багато онлайн-лекцій з відомими закордонними фотографами, будуть запрошені викладачі. Плануються також поїздки за кордон на різні події у світі фотографії.

 

 

Навчальний процес

У школі буде два напрямки: короткий технічний курс та власне школа сторітелінгу. Технічний курс розрахований для тих, хто ще не знає, як працювати з камерою.Він триває три заняття і повторюється кожного місяця. За цей час людина освоїть базові навички і якщо захоче далі розвиватися в фотографії, то переходить до основного курсу, який триває рік. Тут заняття проходитимуть щосуботи в Молодіжному центрі Волині.

Тривалість заняття 2 години. У нас вільний формат. Ми не будемо сидіти за партами, акцент на обговореннях. Учні самі мають можливість вибрати тему. Схема навчання така, як була у мене в Австрії. Тобто в людини є наставник, він дає їй список завдань і дедлайни. Учень приносить свої чорновики і вони разом обговорюють.

Вкінці навчання кожен має зробити свій фотопроект. Перші півроку це будуть якісь пробні проекти, а другу половину роки – праця над основним проектом. Після завершення ми плануємо видавати невеликі фотокниги із цими роботами. Фотокнига – як вид візуального мистецтва, який розказує певну історію, це не просто набір фото.

 

 

Навчання платне. Це 500 гривень в місяць.

Перше заняття школи візуального сторітелінгу - 9 березня. Реєстрація до 7 березня за посиланням.

Перше заняття КТК - 15 березня. Реєстрація до 13 березня за посиланням.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Олександр КОТИС

Коментарі