§ Збудувати дим: як куріння пройшло шлях від винаходу Сатани до культу і назад

Збудувати дим: як куріння пройшло шлях від винаходу Сатани до культу і назад

За найпоширенішою версією, 27 липня 1586 року фаворит англійської королеви Єлизавети і мореплавець сер Уолтер Релі привіз до Британії тютюн. Багато істориків вважають, що на той час тютюн вже був відомий британцям (і іншим європейцям) як мінімум кілька десятиліть, але, мабуть, саме Релі популяризував культуру куріння через трубку.

Вживання тютюну стало частиною ритуалів індіанців обох Америк багато тисячоліть тому. Його жували, нюхали і заварювали, але саме куріння стало частиною магічних обрядів, позаяк вважалося, що отруйний дим мав духів, які жили в шаманів.

Дим був основою магічних і релігійних дослідів ще задовго до відкриття Нового Світу і появи тютюну поза Америки: пахощі кадили єгиптяни і індуси, а ладан, запалений Аароном за указом Мойсея, врятував ізраїльтян від чуми в пустелі. Вважається, що саме дим, що йде з-під землі, наповнював дельфійських оракулів прогнозами, і той же дим, за спостереженнями Геродота, веселив скіфів в перервах між походами.

Скоріше всього, першими європейськими курцями були члени експедиції Колумба. За легендою, найвідоміший з них, Родріго де Херес, навіть привіз тютюн додому до Іспанії, але вигляд людини, яка  випускає з рота дим, настільки обурив співвітчизників, що інквізиція засудила його до ув'язнення за одержимість дияволом. Хересу довелося просидіти у в'язниці сім років, поки куріння не стало загальноприйнятим по всій Іспанії.

 

 

Схожої долі зазнав тютюн і в інших країнах Старого Світу: англійський монарх Яків І назвав тютюн «винаходом Сатани» і заборонив куріння в усіх тавернах королівства; російський цар Михайло Федорович оголосив куріння тютюну смертним гріхом, а Папа Климент VIII погрожував відлученням всім, хто запалив люльку в святому місці. У Персії і Османській імперії курців чекала смертна кара.

Проте популярність тютюну і його економічна цінність (відкрита в 1612 році англійська плантація в Вірджинії приносила надприбутки, а тамтешній тютюн став використовуватися як валюта) перемогли всі заборони. Настали 300 років одержимості тютюном.

 

 

Перші заперечення лікарів, які вважали, що тютюн може бути шкідливий для здоров'я, з'явилися ближче до ХІХ століття. Але тоді ці припущення здавалися абсолютно маргінальними, більше того, багато медиків використовували тютюн як лікарський засіб, зокрема, отримала популярність тютюнова клізма, якою лікували болі в кишечнику і навіть намагалися реанімувати потопельників. Показовим є факт, що навіть в 1897 році, через століття дискусій, в одному з найстаріших і найвпливовіших медичних наукових журналів The Lancet опублікували висновок: «Ми не проти вина й тютюну, якщо їх споживають в обмеженій кількості».

Приблизно в цей же час була винайдена машина для скручування сигарет, яка могла з легкістю загорнути 200 цигарок в хвилину. Цигарки були набагато дешевші і зручніші сигар і трубок, тож цей винахід відкрив їм дорогу до по-справжньому масової популярності.

Через зовсім небагато часу цигарки стануть фактором соціальних перетворень: Едвард Бернейс, племінник Зіґмунда Фройда і один з корифеїв PR, придумає для Lucky Strike рекламну кампанію, де дівчата, що палять, пройдуть на Великодньому параді в Нью-Йорку. Він назве їхні цигарки «факелами свободи», а тютюн стане підмогою жінок в боротьбі за емансипацію.

 

 

Середина ХХ століття стане піком популярності тютюну: неможливо собі уявити голлівудський або німецький нуар-фільм без сигаретного диму, Марлен Дітріх говорить, що не може обійтися і вечора без Lucky Strike, а в 1954 році на екрани вийде одна з найвідоміших і найвпливовіших реклам в історії - ковбой Мальборо стане ідолом і прикладом для багатьох поколінь чоловіків.

Але незабаром стався перелом - про шкоду тютюну заговорили всерйоз. Уже в 2001 суд зобов'яже Marlboro виплатити $ 3 млрд компенсації вмираючому від раку легенів каліфорнійці Річарду Бекен (останній, правда, погодиться на $ 100 тис.). Але до цього тютюновій індустрії належить ще півстоліття поневірянь і поразок, а кількість курців американців і британців знизиться з кожного другого до кожного сьомого.

 

 

Докази зв'язку між курінням і раком почали з'являтися вже з самого початку ХХ століття, але число хворих було відносно скромним, щоб спровокувати глобальні зрушення. Уже після Другої світової кількість зареєстрованих хворих стало досить відчутним, а в 1950 році прозвучить грім - члени британського медичного співтовариства Річард Долл і Остін Хілл опублікують знамениту статтю, де доведуть причинно-наслідковий зв'язок між курінням сигарет і раком легенів. Після цього їх висновки будуть підтверджуватися в кожному наступному дослідженні.

Нарешті, 27 липня 1965 року президент Ліндон Джонсон підпише федеральний акт, який зобов'язує тютюнові компанії писати на кожній пачці цигарок контрастне: «Увага: куріння може бути небезпечним для вашого здоров'я». Через чотири дні британський парламент заборонить рекламу цигарок на телебаченні.

Але чутки про смерть тютюну виявляться поспішними і перебільшеними. Лобі, що приносить в федеральну скарбницю величезний дохід, який можна порівняти з харчовою і фармацевтичною індустріями, буде користуватися рядом поблажок і хитрощів.

У 1994 році, незважаючи на те, що медики США встигли назвати нікотин наркотиком, керівники семи найбільших тютюнових компаній США під присягою заявлять, що нікотин не викликає залежності. Уже в 1998 році, після того, як дружина померлого від раку курця почне судовий процес, що загрожує тютюнникам масовим позовом від мільйона американців, представники тих же компаній визнають в Конгресі, що нікотин викликає залежність, а куріння може стати причиною раку.

 

 

Зараз куріння в громадських місцях заборонене в Україні і більшості розвинених країн світу. Але перемога над тютюном ще не близька: Світовий тютюновий атлас щорічно звітує про стрімке збільшення кількості курців в країнах, що розвиваються.

Світова тютюнова індустрія оцінюється приблизно в $ 2 трильйони, що дорівнює 2% світового ВВП за паритетом купівельної спроможності. Щороку світ скурює близько шести трильйонів цигарок, а в Китаї, Росії і деяких країнах Європи середня кількість сигарет, викурених однією людиною старше 15 років, наближається до 10 в день (ці числа враховують і некурців). У той же час, в ряді країн, очолюваних Америкою, рекламні заборони, обмеження та державна підтримка фермерам, які відмовилися від вирощування тютюну на користь альтернативних культур, привели до затяжного падіння популярності тютюну.

Судячи з усього, світ не збирається позбавлятися від звички курити. Це буде пояснюватися як модою, так і соціальними чинниками: зростає популярність електронних сигарет, гноблені арабські жінки стають масовими курцями різновидів кальянів, а тренд на легалізацію марихуани, здається, не збирається знижувати обертів. І це значить, що людство продовжить свої спроби надати сенс диму, який володіє нашою уявою з початку часів.

platfor.ma

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі