На оновленому «Авангарді» змагатиметься 600 спортсменів з усієї України

Луцьк готується приймати Командний чемпіонат України з легкої атлетики серед юнацтва.

Змагання відбудуться на стадіоні «Авангард», де нещодавно здійснили реконструкцію. Триватиме чемпіонат два дні – 25 і 26 вересня.

Про підготовку до важливої спортивної події організатори розповіли під час прес-конференції 22 вересня.

За словами президента Федерації легкої атлетики Волинської області Володимира Рудюка, після облаштування на «Авангарді» легкоатлетичного комплексу стадіон здатний приймати найпрестижніші змагання. Вартість реконструкції – понад 9 мільйонів гривень. Це кошти засновника Фонду «Новий Луцьк» Ігоря Палиці.

«Приємно, що легка атлетика починає відновлювати передові позиції на Волині. Упродовж останніх років спостерігався певний занепад цього виду спорту. І ось уперше за останні тридцять років на головній спортивній арені області відбудуться легкоатлетичні змагання у всіх без виключення видах цього спорту», – зазначив Володимир Рудюк.

У ході прес-конференції очільник Федерації легкої атлетики Волині також розповів, що цей вид спорту у світі нині налічує 214 національних федерацій, а першим віце-президентом Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій (ІААФ), що є найбільшою спортивною організацією у світі, є наш земляк Сергій Бубка.

«Легка атлетика України сьогодні делегує до 70 атлетів на Олімпійські ігри. Це найчисельніша національна олімпійська збірна України. Тому і на Волині слід активно розвивати цей вид спорту», – наголосив він.

На допомогу волинським легкоатлетам прийшов Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк», адже підтримка спорту і здорового способу життя – один із пріоритетів у роботі Фонду.

Володимир Рудюк нагадав про підписання угоди про співпрацю між Фондом Ігоря Палиці «Новий Луцьк», Міністерством молоді та спорту України, Федерацією легкої атлетики України та Федерацією легкої атлетики Волинської області. Ця визначна для спорту подія відбулась 13 червня нинішнього року.

«Такого резонансу, як після відкриття оновленої арени на Волині ще не було. Усі спортсмени й тренери щиро заздрять волинянам, що ті мають такий легкоатлетичний комплекс», – зізнався він.

«Ми маємо багато планів. А з такими партнерами, як колектив Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» та голова правління Олександр Товстенюк ми сміливо можемо про них заявляти, бо я впевнений, що усе задумане буде втілено в життя», – додав Володимир Рудюк.

Власне, у найближчих планах Федерації – чимало спортивних заходів, дитячих змагань, а також вихід на міжнародний рівень.

«На початку листопада у нашому місті відбудеться національний чемпіонат з кросу. Також у листопаді саме в Луцьку планується провести велику підсумкову конференцію Федерації легкої атлетики України. На наступний рік ми подали заявку на проведення національного відбіркового чемпіонату до Олімпійських ігор», – повідомив Володимир Рудюк.

Разом і з тим Олександр Товстенюк щиро подякував керівнику Федерації легкої атлетики Волині Володимиру Рудюку та першому заступнику Міністра молоді і спорту, президенту Федерації легкої атлетики України Ігорю Гоцулу за їхню енергію, віру та натхнення.

«Саме ці люди переконали мене, наскільки необхідним для області є облаштування легкоатлетичного комплексу. Я теж люблю спорт, хоча і не є професійним спортсменом, але завжди хотів ним стати. Першочергово мене цікавить економічна складова наявності такого стадіону в Луцьку. Його аналогів в Україні немає. Щодо того, як стадіон буде розвиватися, ми маємо графік змагань на 2016 рік. Дуже приємним фактором є те, що є можливість запросити 2500-3000 людей на ці змагання у Луцьк», – зазначив голова правління Фонду.

Окрім того, Олександр Товстенюк зазначив, що Луцьку потрібно розвивати не тільки стадіон, а й готельно-ресторанний бізнес, адже нині є проблема з поселенням 1500-2000 людей, які, власне, приїдуть на змагання в якості учасників та гостей.

«На Волині номерний фонд готелів будь-якого рівня зубожілий, тому у майбутньому працюватимемо і над цим», – наголосив він.

Як розповів головний арбітр змагань, національний суддя Володимир Яловик, у чемпіонаті змагатимуться хлопці й дівчата 98 року народження і молодші.

«Буде вся легкоатлетична програма. Біг, спортивна ходьба на різні дистанції, забіги з перешкодами, усі види стрибків і метань, у тому числі й з молотом. Участь у змаганнях візьмуть команди з усіх куточків України. Наразі є підтвердження про участь 24 команд. Ще дві – Крим і Чернівці – підтвердження поки не надали», – повідомив Володимир Яловик.

З його слів, до Луцька на чемпіонат приїде близько 800 людей, з яких 600 спортсменів, 100 суддів. Серед учасників буде чимало чемпіонів та призерів чемпіонатів світу та Європи. Найчисельнішу команду представить Волинь – аж 78 учасників.

Змагання розпочнуться о 9:00 25 вересня. Урочисте відкриття відбудеться цього ж дня о 14:00. У програмі відкриття чемпіонату організатори планують влаштувати змагання в естафетному бігу серед шкіл міста Луцька. Серед почесних гостей будуть волинські  ветерани легкої атлетики. Завітає на чемпіонат і засновник Фонду «Новий Луцьк» Ігор Палиця, який і профінансував облаштування легкоатлетичного комплексу та вболіває за розвиток спорту в Україні.

Організатори наголошують: вхід на змагання вільний, тому запрошують на спортивне свято усіх небайдужих до легкої атлетики волинян.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Ірина КАЧАН

Коментарі