Забудова сіл під Луцьком загрожує Львівському масиву підтопленнями

Джерело: Волинське агентство розслідувань
  1. Новина відноситься до:

Через активну розбудову Великого Омеляника та інших сіл, прилеглих до Львівського (Малоомелянівського) масиву, на його території збиратиметься все більше води. Через це можуть виникнути підтоплення, яким не зарадить навіть спеціальна зливова каналізація.

Про це розповів активіст «Самооборони Волині» Юрій Моклиця під час круглого столу «Можливості розвитку громад в умовах адміністративно-територіальної реформи та децентралізації влади» у п’ятницю, 19 вересня, повідомляє «Волинське агентство розслідувань»

За словами Моклиці, вже зараз потрібно розпочинати діалог між владою Луцька та Заборольською сільською радою, до якої входить Великий Омеляник. Він стверджує, що під час сильних дощів на вулиці Городоцькій течуть «річки». Це зумовлено ландшафтом – Великий Омеляник «нависає» над Малоомелянівським масивом.

Одним із виходів стане об’єднання Луцька та Великого Омеляника, щоб спільно збудувати необхідні інженерні споруди для водовідведення. Адже зараз у селі не надто задумуються над цією проблемою.

Проте потрібно враховувати перспективу.

За словами президента Волинського інституту підтримки та розвитку громадських ініціатив Петра Лавренюка, чимало представників сіл нині мають «містечкові інтереси», однак потрібно дбати про розвиток села, а не лише про знаходження коштів на зарплату міському голові. Тому він підтримує ідею приєднання навколишніх сіл до Луцька, адже це потрібно селам більше, ніж самому місту.

Так, у результаті бюджетної децентралізації бюджет розвитку Луцька вже збільшився із 50 до 154 мільйонів гривень. До кінця року ця сума стане ще більшою. Натомість села таку можливість втрачають. Також Лавренюк пояснив, що не потрібно нині боятися втрати значимості кожного села. Адже через механізми прямої демократії (збори, обговорення тощо) і своїх представників у виконкомі (старост) приєднання села матимуть можливість добитися виділення більшої кількості коштів на власний розвиток.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі