Сімейний відпочинок як ліки проти жаху війни

  1. Новина відноситься до:

Під час сімейного психологічного відпочинку учасники АТО з сім’ями вчилися боротися з негативом і власними страхами. Бійцям допомагали налагодити взаєморозуміння із близькими, адаптуватися в суспільстві після стресу.

Cпільними зусиллями психологів кафедри психології Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки та Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» створено проект «Психологічна допомога учасникам АТО та їх сім’ям». У рамках проекту лучани, які мають психологічні проблеми після перебування в зоні АТО, можуть безплатно отримати допомогу.

Як розповіла Інформаційному агентству «Волинські Новини» кандидат психологічних наук, доцент кафедри практичної психології та безпеки життєдіяльності, психоконсультант, психотерапевт Мирослава Мушкевич, торік фахівці зробили діагностичний зріз і виявили характеристики посттравматичних розладів, які виявляються в учасників бойових дій. Згідно з аналізом психологів, 58% усіх волинян, які перебували у зоні АТО, мають посттравматичні розлади, а 1% бійців схильні до суїциду.

Завдяки проекту три дні відпочинку та психологічну реабілітацію у селі Липинах в готелі «Маєток» отримали кілька сімей з Луцька.

Боєць 51-ї ОМБР Микола Ткачук став учасником сімейного психологічного відпочинку, оскільки переконаний, що самому із моральними травмами не впоратися. Микола приїхав на проект із нареченою Іванкою. Тут вони отримали індивідуальні психологічні консультації, вивчали себе і свої можливості, вчилися боротися з негативом та власними страхами.

«Під час сімейного психологічного відпочинку обговорюють теми, які цікаві для бійців, їхніх дружин і діток», – розповідає Мирослава Мушкевич. Заняття проводять професійні психологи, психотерапевти, арт-терапевти, а також психологи, які працюють з посттравматичними стресовими розладами. Спеціалісти використовують техніки, які є легкими, без втручання у глибинні переживання учасників.

Спільно із психологами і волонтерами Фонд організовує індивідуальні та колективні консультації для учасників АТО й членів їхніх сімей, відпочинок у Буковелі, психологіну реабілітацію в групах бійців на базі санаторіїв та психологічний відпочинок. Окрім того, сім’ям допомагають і матеріально, і юридичним консультуванням.

«Ми, не чекаючи допомоги від міської влади, від медиків, відразу зорганізувалися у Фонді. Маючи гарних друзів і колег в особі викладачів кафедри практичної психології СНУ, розпочали роботу. Цей проект є справді дуже успішним. Ми постійно моніторимо результати роботи, спілкуємося з дружинами, з військовими і бачимо ефект від праці наших психологів», – констатувала заступник голови правління Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» Ірина Константкевич.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі