В Україні визнали неплатоспроможним банк «Фінанси та кредит»

Джерело: ТСН
  1. Новина відноситься до:

Попри запевняння про завершення очищення банківської системи, Національний банк України визнав неплатоспроможними ще два банки.

Серед них  – одна з найбільших фінустанов у державі банк «Фінанси та кредит», що належить нардепу Костянтину Жеваго. Також неплатоспроможним визнали невеликий «Банк «Національні інвестиції», повідомляє ТСН.

«93,2% (234 тисячі осіб) усіх вкладників ПАТ «Банк «Фінанси та кредит» отримають свої вклади в повному обсязі, оскільки їхній розмір не перевищує гарантовану Фондом гарантування вкладів фізичних осіб суму 200 тис. грн. Клієнти з більшими обсягами вкладів отримають їх у межах суми, гарантованої Фондом», – запевнили у НБУ.

«Ми дуже довго працювали над програмою фінансового оздоровлення як з менеджментом цього банку, так і з мажоритарним акціонером – Костянтином Жеваго. Банк сім місяців перебував у проблемному стані. Протягом цього періоду акціонер виконував усі рекомендації Національного банку щодо фінансового оздоровлення. Після цього ПАТ «Банк «Фінанси та кредит» взяло на себе зобов'язання щодо підтримки ліквідності банку за рахунок надходжень від продажу непрофільних активів акціонера та з дотримання обов'язкових резервів та інших нормативів. Із 17 серпня зазначений банк перейшов на звичайний режим роботи. Національний банк продовжував у щоденному режимі здійснювати моніторинг ситуації в банку. Коли акціонер не виконав свої зобов'язання – ми швидко відреагували. Сьогодні банк був визнаний неплатоспроможним та переданий до Фонду», – заявила голова НБУ Валерія Гонтарева.

Левова частка активів банку була пов'язана з кредитуванням бізнесу самого акціонера.

«Коли довелося розраховуватися з боргами та продавати активи – акціонер у встановлений термін цього не зробив. Хочу вас запевнити, що цей банк не є системним, а його віднесення до категорії неплатоспроможних не становить загрози стабільності банківському сектору країни», – зауважила Гонтарева.

У травні цього року банк «Фінанси та Кредит» прийняв Програму фінансового оздоровлення, згідно з якою збільшив статутний капітал на 2,6 млрд грн. Крім того, у серпні була оголошена додаткова емісія на 2,5 млрд грн за рахунок внеску основного акціонера та вкладників банку. Допомогти врятувати АТ «Банк «Фінанси та Кредит» намагався і Національний банк. Протягом 2015 року йому двічі було надано стабілізаційні кредити – на 700 млн грн у лютому та на 750 млн грн у червні. Такі кредити були використані виключно для виплати за депозитними вкладами фізичних осіб в обсязі до 200 тис. грн.  Але цих заходів виявилося недостатньо, також акціонер не зміг виконати свої письмові зобов'язання щодо підтримки ліквідності та нормативів банку в узгоджені строки, зокрема не досягнув рекомендованих показників обов'язкового резервування, достатності регулятивного капіталу та ліквідності.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі