Новини минулого: 2 серпня

Новини минулого: 2 серпня
  1. Новина відноситься до:

«Український голос», 6 серпня 1942 року

Призначення мирових суддів. Згідно з розпорядженням Німецької влади на місто Луцьк і всі райони Луцької округи призначено мирових суддів і асесорів, які дістали вже наказ приступити до праці. Всі становища мирових суддів і ассесорів обсаджені українцями. До компетенції мирових суддів належать справи цивільні до 5, 000 карб., а також карні: провини й проступки з загроженням кари до 2 років. Таким чином у цивільних справах, а також в справах аліментів треба звертатися виключно до мирових суддів. Розводові справи натомість полагоджує виключно Німецький суд. Мирові судді підлягають правничому відділові при Гебітскомісаріяті, який буде справувати надзір над судівництвом і давати відповідні інструкції. Крім того приступили вже до праці урядовці цивільного стану. В найближчих днях буде полагоджена також справа влаштування правних порад при кожному районі.

Зі сцени. «Дай серцю волю, заведе в неволю». Черговою виставою Волинського Українського Театру в Луцьку була драма на 5 дій М. Кропивницького «Дай серцю волю, заведе в неволю» в постановці п. М. Лісовика. Цілість вистави, як і гра поодиноких артистів, випала добре. Два цілком окремих типа досить вдало дали п. П. Куліш (парубок Семен) і п. А. Суйко (Микита, син старшини). Так само решта артистів, як п. п. М. Орлова, Т. Ужвій, Г. Крих, Г. Істоміна, Д. Степняк, В. Ліщинський та інші виконали свої ролі зовсім добре. На особливе вирізнення заслуговує новий артист театру п. М. Харламов (сирота Іван, побратим Семена), що своєю прекрасною грою добре започаткував свій перший виступ на сцені Луцького Театру. Це саме можна сказати про п. В. Хмельницького, танці в постановці якого випали дуже живо. Гарно, як завжди, випала музика під диригуванням п. О. Колесниченка. Декорації п. О. Єнджеєвського, особливо українське село, були також як завжди добрі.

Курс українських національних танців. В Гощі на Рівенщині закінчився оце курс українських національних танців, в якому участь приймало багато українських хлопців і дівчат. Закінчення курсу було великим танцювально-музичним святом.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі