Вартість гарячої води у Луцьку: як маніпулюють цифрами

Джерело: Сorrupt.ua
  1. Новина відноситься до:

У серпні у Луцьку відключали централізовану подачу гарячої води. Причиною стало припинення постачання газу у котельні ДКП «Луцьктепло», тому що це підприємство заборгувало 57,1 мільйонів гривень НАК «Нафтогаз» за спожитий для опалення та нагрівання води населенню газ.

Дивний не сам факт припинення подачі послуги, яку чесно оплачують, за словами в.о. керівника «Луцьктепла» Артура Василевського, 89% лучан, бо усі вже нібито звикли платити за те, що не завжди отримують. Дивують складні механізми обчислень, які видають остаточну суму боргу, повідомляє мережа викривачів «Сorrupt.ua».

Коли міська влада та «Волиньгаз» дає суму 57,1 мільйонів гривень, то у щотижневому звіті НАК «Нафтогаз» за цей період сума становить 65 688 086 гривень, тобто 62% оплати за цей рік, а ще через три тижні борг зменшується до майже 56 млн. гривень. Через деякий час, незважаючи на відсутність опалювального сезону і відключення гарячої води, сума боргу становила 60 232 198 гривень, тобто борг збільшився на чотири мільйони гривень. 

Керівництво ДКП «Луцьктепло» ніяк не прокоментувало такі розбіжності, а навпаки всіляко намагалося уникнути відповідальності та завадити оприлюдненню інформації. Також існує таємничий договір на давальницьку сировину між ДКП «Луцьктепло» та ТзОВ «Західна теплоенергетична група», яка належить офшорній компанії Девонія Ентерпрайзіс Лімітед, що нібито належить групі «Континіум» (власник якої покійний Ігор Єремеєв).

Схема співпраці ДКП «Луцьктепло» та ТзОВ «Західна енергетична група» досить проста. «Луцьктепло» купує газ у «Нафтогазу» і передає його на котельні, в тому числі і на одну з найбільших у місті, приватну, яку в свій час приватизувало ТзОВ «Західна енергетична група». Витратні рахунки при виробництві тепла котельні передають назад на «Луцьктепло», де, порівнюючи ці розрахунки між комунальними і приватною котельнями, виводиться середня цифра, за якою НКРЕКП встановлює тариф жителям міста.

Лучани платять за цими тарифами «Луцьктеплу», а те, своєю чергою, повертає кошти «Нафтогазу» за ресурс і «Захід ТЕГу» за вироблене тепло. І вже не раз звучало, що у вартість вироблення тепла «Захід ТЕГ» включає до 30% зайвих витрат, які оплачують містяни, приносячи його господарям додаткові кошти.

Так і виникла ситуація, коли від громади приховують інформацію і маніпулюють цифрами на мільйони гривень, витягуючи з кишень лучан останнє, а депутати міської ради не хочуть проголосувати навіть за створення тимчасової контрольної комісії, яка б перевірила «Луцьктепло», хоча про махінації керівництва та фінансові зловживання повідомили представники трудового колективу, які прийшли на одну з сесій міськради.

Нагадаємо, міський голова обіцяв пустити гарячу воду на серпневі свята, однак вода у кранах так і не з’явилася. Під час оперативної наради у вівторок, 15 вересня, Микола Романюк знову дав обіцянку, що найближчим часом поверне лучанам гарячу воду

До слова, раніше повідомлялося, що газ «Луцьктеплу», ймовірно, не вмикають не через несплату боргів, а з інших причин.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі