В олицькому костелі тривають реставраційні роботи

Джерело: Прес-служба волинського УКРОПу
  1. Новина відноситься до:

В селі Олика Ківерцівського району за кошти Республіки Польща триває реставрація колегіального костелу Святої Трійці ХVІІ століття.

Перевірити як ідуть роботи сюди приїхала польська делегація на чолі з віце-міністром культури та національної спадщини Республіки Польща Ярославом Селліним,а також представники української сторони – народний депутат України Ірина Констанкевич та голова фракції «УКРОП» у Волинській обласній раді, радник голови облради Вячеслав Рубльов та депутат облради від УКРОПу Олександр Омельчук.


Ірина Констанкевич розповіла, що за більш як 25 років незалежності України фінансування на реставрацію костелу не було виділено ні з державного, ні з місцевих бюджетів.

«Ті кошти, які є на реконструкцію пам’яток в державному або в місцевому бюджетах – це копійки, не співрозмірні із тим, які кошти виділяють поляки на реконструкцію цих об’єктів тут в Україні. Це дуже боляче, коли в нашій державі історичні пам’ятки не в пріоритеті у влади», – з прикрістю констатує народний депутат.


До слова, Ірина Констанкевич займається питанням реставрації храму та відновлення історії селища Олика майже рік. Зокрема, будучи депутатом Волинської облради, Ірина Констанкевич внесла зміни до регіональної програми підтримки культури щодо виділення коштів на розробку проектно-кошторисної документації для реконструкції костелу-колегіату. Також за ініціативи нардепа було організовано засідання круглого столу стосовно дослідження Олики і Ківерцівщини, а 21-22 вересня 2017 року буде проведено Міжнародну наукову конференцію «Олика та Радзивілли в історії України, Польщі та Білорусі».


На разі реконструкцію величного костелу проводить Республіка Польща.

«Протягом трьох років польська сторона за державні кошти намагається відновити костел в Олиці. Це найбільший реставраторський проект, який ведеться поза межами Польщі і який наша країна фінансує. Ми виділили вже 3 мільйони злотих, але на повну відбудову треба в три-чотири рази більше. Це багаторічна праця і польська держава буде шукати кошти, аби довести ці роботи до кінця», – каже віце-міністр культури та національної спадщини Республіки Польща Ярослав Селлін.

Депутат обласної ради Вячеслав Рубльов наголосив, що через бюрократичні процедури та небажання окремих чиновників працювати, кошти, якими українська сторона долучилася до відновлення костелу, гальмуються.

«Ще в минулому році з обласного бюджету депутатський корпус підтримав ініціативу Ірини Констанкевич та виділив 150 тисяч гривень на проектно-кошторисну документацію для цього костелу. Проте їх не використали і вони повернулися в бюджет. Цього року ми знову виділили ці кошти, але досі проходять тендерні процедури, бо розпорядником грошей є управління культури облдержадміністрації. Попри перешкоди з боку українського чиновницького апарату, роботи з відновлення продовжуються і ми всіма можливими способами намагаємося долучитися до цього грандіозного проекту», – наголосив Вячеслав Рубльов.

«Ми, як депутати обласної ради, підтримували і підтримуємо намагання польської сторони відродити історичні пам’ятки Волині і самі максимально долучаємося до цього процесу. Один із моїх перших депутатських запитів стосувався саме Олицьких пам’яток архітектури. На щастя, проблему Олицького костелу взялася вирішувати польська сторона. Ми співставили і побачили наскільки більше польський уряд вкладає коштів у відродження цих пам’яток і як наші сусіди трепетно ставляться до таких культурних об’єктів навіть за межами їхньої країни. Це приклад для нас, тому ми будемо і надалі намагатися сприяти оновленню історичних пам’яток нашої області», – додав Олександр Омельчук.

Волинські депутати разом з польською стороною щиро вболівають за результат реставраційних робіт в костелі та сподіваються, що спільна робота над відновленням цієї історичної пам’ятки дасть ще один привід для тісної співпраці в подальшому.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі