На Полтавщині археологи викопали золото скіфів. ВІДЕО

Джерело: Новини Полтавщини
  1. Новина відноситься до:

На території історико-культурного заповіднику «Більськ» на Полтавщині археологи відкопали сенсаційні знахідки.

Вони знайшли скіфське золото - близько десятка золотих прикрас, унікальні вцілілі амфори скіфської доби, різноманітні прикраси, наконечники для стріл і навіть стародавні шкіряни вироби.

Археологи один курган розкопали повністю, над другим ще працюють. В першому виявили залишки коня, мідні бляшки та наконечники стріл. У другому – залишки двох членів заможної родини, побутовий речі та золоті прикраси, повідомляє телеканал "Лтава".

Розкопані речі датуються шостим сторіччям до нашої ери.
 


 



Нагадаємо, у грудні 2016 року окружний суд Амстердама вирішив повернути Україні колекцію експонатів кримських музеїв, відому як "скіфське золото". Експонати раніше перебували в музеях Криму, але для виставки були вивезені до Нідерландів.

Зазначимо, що з вимогою про повернення експонатів звернулись музеї, підпорядковані окупаційній владі Кремля. Свою чергою, рішенням суду Нідерландів було встановлено повернути коштовності до Україні, адже експонати є власністю українського музейного фонду, а не одного конкретного музею.

Виставка в Нідерландах відкрилася в лютому 2014-го, за місяць до початку російської окупації та анексії Криму. Серед експонатів виставки – артефакти зі скіфського золота, коштовне каміння та мечі стародавніх греків та скіфів. Вартість колекції оцінюється в 1,5 млн доларів.

Після рішення суду музеї окупованого Криму заявили, що готують апеляцію.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі