Закинуті будівлі Луцька. «Тут лікували гусарів»

Закинуті будівлі Луцька. «Тут лікували гусарів»
  1. Новина відноситься до:

На розі вулиць Червоного Хреста і Львівської в Луцьку є дуже нетипова споруда для забудови того району – колишній військовий госпіталь. Триповерховий велетень у стилі класицизму сьогодні стоїть напівзруйнованим на території колишньої військової частини. Історія цього будинку почалася багато років тому. У 1839 році генерал-ад’ютант Рушканов затвердив план міста Луцька. У ньому вказувалося, що замок слід розібрати.

Зрештою, як будівельний матеріал частково використали цеглу із розібраної церкви Івана Богослова з Верхнього замку. У 1850-х роках госпіталь збудували. Свого часу тут лікувалися солдати Охотського, Дніпровського, Камчатського та Ізюмського гусарських полків. У 1922 році в колишньому госпіталі утворили католицьку духовну семінарію. А через 12 років побудували й семінарський костел. Він ще зберігається неподалік.

Після Другої світової територію навколо семінарії почали використовувати для розміщення військових частин. Їх було три: вертолітна ескадрилья, рота авіаційного забезпечення та батальйон зв’язку. На першому поверсі будівлі розміщувався штаб вертолітної ескадрильї, другий і третій займали казарми, навчальні аудиторії, склади, офіцерські кабінети тощо. На другому поверсі був кінозал.

У 1990-х роках армію активно реформували, тож багато військових частин виявилися непотрібними. Спочатку розформували вертолітну ескадрилью, 1995 року – роту авіаційного забезпечення. Найдовше протримався батальйон зв’язку. Його розформували на початку 2000-х років.

Госпіталь на поштовій листівці початку ХХ століття

Колишній госпіталь в наші дні

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Олександр КОТИС

Коментарі