Українсько-польський діалог у Замлинні. Фото

Джерело: Волинські Новини

Традиційний VII Міжнародний пленер іконопису і сакрального мистецтва «П’ятикнижжя в іконі» відбувся в Інтеграційному центрі «Карітас» Луцької дієцезії у волинському селі Замлиння.

16 липня пленер завершив свою роботу підсумковою виставкою творів, яка зібрала у стінах центру учасників, організаторів пленеру, жителів села, шанувальників сакрального живопису. На презентації продемонстровано 50 ікон, творів сакрального живопису, які були написані українськими і польськими художниками.

Натхненні організатори цього унікального духовно-мистецького діалогу: Генеральне консульство РП у Луцьку, Волинська організація Національної спілки художників України, кафедра україністики Варшавського університету, Львівська академія мистецтв та кола польських і українських іконописців.

Генеральному вікарієві Луцької дієцезії Римо-Католицької Церкви, директорові Центру інтеграції у Замлинні отцю Яну Бурасу багаторічними зусиллями вдається створити в цьому волинському селі унікальну атмосферу взаємного натхнення українських і польських іконописців, залучити до спілкування з сакральним живописом місцевих жителів. Тут панує дух толерантності і взаєморозуміння, особливого духовного піднесення у цікавій творчій практиці іконописного пленеру.

Міжнародний пленер від Центру інтеграції став своєрідною «візитівкою» цього села на Волині, який щороку об’єднує громаду і художників у спільному обговоренні новостворених ікон, творів на біблійні теми.

Саме жителі села є першими глядачами цих творів, а виставка в Замлинні – відправною точкою подальших презентацій в містах українсько-польського Пограниччя. У листопаді оглянути цю експозицію зможуть лучани і гості міста.

Цьогоріч на іконописний пленер прибули 30 художників із України та Польщі. Це і досвідчені майстри-іконописці, особливо порадувала активна участь творчої молоді, студентів Львівської академії мистецтв. У спільних молитвах, надихаючому спілкуванні, цікавому процесі творення об’єдналися мистці, котрі ідентифікують себе з польським костелом, українським православ’ям.

Саме таку мету ставили собі організатори: створити вільний творчий простір і організувати взамонадихаючу практику для духовного діалогу художників задля обміну ідеями у сфері сакрального живопису, взаємопроникнення культурних впливів Сходу і Заходу. Цьому сприяла неповторна атмосфера поліської локації – тиша живої природи, можливості повної творчої самореалізації у багатоголоссі однодумців.

Виставка творів ікон та сакрального живопису, створених під час роботи VII Міжнародного пленеру іконопису у Замлинні, відкриває новий цикл експозицій у містах України і Польщі, які, за задумом їхніх організаторів, сприятимуть поглибленню взаєморозумінню і добросусідству народів Пограниччя.

Про подію – на сайті Галереї мистецтв ВО НСХУ https://www.volart.com.ua/ukr17/pyatyknyzhzhya_v_ikoni/

Фото події – Віктора Чухрая

Марія Пилипчук

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Марія Пилипчук

Коментарі