Що буде далі зі старовинним човном, який знайшли на Волині

Джерело: Громадське. Волинь
  1. Новина відноситься до:

Наприкінці серпня у річці Стир поблизу села Старосілля Маневицького району рибалки виявили дивну річ. Як з’ясувалося згодом – це 12-метровий човен-довбанка.

На місце події прибули краєзнавці, археологи, громадські активісти. З-під крутого, майже триметрового берега річки виглядала лише невеличка частинка човна. Для того, щоб вийняти на поверхню судно, довелося замовляти рачка, застосовувати помпу і кран, повідомляє «Громадське. Волинь».

Човен виготовлений із цільного дерева. На його борту може поміститися 10 чоловік. Аналізуючи особливості його будови, науковці припускають, що судно мало кермо, могло розвивати велику швидкість, а для того, щоб вирушити у зворотньому напрямку, команді човна достатньо було пересісти обличчям в іншу сторону.

Нині деревину відправили на експертизу, а човен знову опустили у спеціальну водойму, щоб дерево не розпалося. Розміри і збереженість човна просто вражають археологів. Вони припускають, що судно виготовлялося на замовлення знаті орієнтовно у XV столітті.

Нині на Маневиччині міркують над тим, де згодом експонувати цю цінну знахідку, адже човен не поміститься в жодному з музеїв Волині.

Археолог Олексій Златогорський розповів, що на консервацію човна потрібно 30 тисяч гривень.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі