Лучан закликають вшанувати пам'ять загиблих журналістів

  1. Новина відноситься до:

На Театральному майдані міста вшанують пам'ять журналістів, які загинули під час виконання професійного обов’язку.

Така акція відбувається щороку 16 вересня – у день, коли зник безвісти український опозиційний журналіст Георгій Ґонґадзе.

Із закликом провести акцію солідарності звернулися журналісти та медіаорганізації України, повідомляє «Телекритика».

«Сьогодні журналісти в Україні зазнають великих ризиків, ставлячи незручні запитання владі, працюючи у зоні бойових дій і викриваючи корупційні схеми. В умовах російської пропаганди та контрпропаганди, самоцензури, що поширена серед журналістів, ми закликаємо бути відданими стандартам професії. На жаль, поки рано говорити про гарантії належного захисту прав журналістів», - йдеться у зверненні.

Журналісти і медіаорганізації також зазначили, що у 2015 році ситуація з розслідуванням злочинів проти працівників ЗМІ не поліпшилася. Загальна кількість порушень свободи слова у 2014 році становила 995 випадків, що вдвічі перевищує показники 2013 року (496 випадків), і втричі - 2012-го (324 випадки). Напади стали категорією, в якій зафіксовано найбільше порушень (286 випадків, у 2013-му - 97). Пік викрадень журналістів припав на квітень минулого року, коли в полоні побували 20 з них, усі - в Донецькій області. Загалом упродовж 2014 року у полоні побували 79 журналістів, загинуло - сім. Кількість випадків цензури у 2014 році вдвічі перевищила показник 2013 року (152 проти 62 у 2013-му). 

На сьогодні у полоні терористів «ЛНР» вже дев'ять місяці знаходиться луганська журналістка Марія Варфоломеєва.

Упродовж минулого року також сталося 63 напади на офіси редакцій, що майже у вісім разів більше, ніж у 2013 році (8 випадків).

За сім місяців 2015 року Інститут масової інформації (ІМІ) зафіксував один випадок убивства журналіста, 30 - побиття та нападів на журналістів, 39 - перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та 9 випадків цензури.

Гасло для цьогорічної акції до дня пам'яті Георгія Гонгадзе і всіх загиблих журналістів - «Озбройтеся правдою!».

Акцію вже підтримали у чотирьох містах України (не враховуючи Київ): Харків, Львів, Чернівці та Луцьк.

Отож, у Луцьку журналістів вшановуватимуть 16 вересня на Театральному майдані о 18:00 годині. Лучан закликають приходити з лампадками та свічками, а також за бажанням – з плакатами. О 8:30 у луцькому кафедральному соборі Святої Трійці служитимуть заупокійну літургію. 

З усіма запитаннями чи пропозиціями звертайтеся до Оксани Швець - голови Волинської НМП – (099)-63-190-57.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі