«Молода Волинь 2017» зібрала роботи 17 молодих художників

Джерело: Волинські Новини

Традиційна виставка творів молодих волинських мистців «Молода Волинь 2017» відкрилася 14 червня у Великій залі Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України.

Участь в ній взяли 17 художників, представлено 37 творів, які стали відображеннями малярських пошуків і досягнень нової генерації живописців нашого краю.
 



Під час відкриття голова ВО НСХУ Володимир Марчук зазначив: «На жаль, в залах спілки художників в Україні все рідше проводяться молодіжні виставки, але ми продовжуємо цю традицію і надаємо можливість кожного року виставитися молодим художникам. У стінах нашої галереї відбулися перші персональні презентації багатьох талановитих мистців, вже відомих в Україні та Європі. Учасники цьогорічної експозиції – випускники та студенти мистецьких вузів Луцька, Львова та Києва».

Своїми враженнями про молодіжну виставку поділилася волинська мисткиня, член ВО НСХУ Тетяна Мялковська: «Виставка мені дуже сподобалася тим, що в ній є вдих, видих і є пауза. І це в той момент, коли нема хаосу і накопичення творів. Є об’єкт і місце подумати. Виставка дивиться дуже комплексно і інтелектуально».

Вона порівняла деякі твори з велетенськими інформаційно-енергетичними потоками, котрі потрібно споживати покроково, поковтково – так, як це запропонувала гостя виставки волинська художниця Олена Бурдаш: скласти руку у «підзорну трубу» та сконцентруватися на фрагментах, переходячи від одного до іншого задля складення цілісного уявлення. Тетяна Мялковська також побажала молодим авторам розширювати масштаби та формати презентації, робити їх інтерактивними із залученням інших просторів, режиму «день – ніч» та інших сучасних форм спілкування з глядачами.
 



Особливістю цьогорічної «Молодої Волині» стала підбірка представлених робіт: у своїй більшості це великоформатні твори у абстрактній інтерпретації, котрі дуже цілісно сформували загальний вигляд експозиції при розмаїтті тематик та авторських технік. Але відбір творів до експозиції не обмежував мистців у їхніх стилістично-жанрових уподобаннях та способах реалізації творчого задуму. Головними критеріями були і є унікальність авторського бачення в майстерній візуалізації. Представлені творчі роботи молодих членів спілки художників України Романа Петрука, Оксани Свіжак, а також Андрія Калькова, Артема Лук’янчука, Дениса Мозговенка, Андрія Горбаля, Влада Холодного,– кожного у своїй темі і техніці – демонструють чудовий академічний вишкіл, володіння кольором і мазком, неповторність авторського емоційного досвіду.
 

Робота Романа Петрука


 

Робота Оксани Свіжак
 

Робота Андрія Калькова
 

Роботи Артема Лукянчука 
 

Робота Дениса Мозговенка
 

Робота Андрія Горбаля
 

Роботи Влада Холодного

У творчій співпраці лучанина Діми Микитенка і поляка Блажея Патрика Русина реалізовано великоформатне полотно «Геральдика шляхетного ордену лицарів Підлясько-Волинського Князівства». Досліджуючи геральдичну моду XIVст. міської знаті Східної Європи, вони зауважили суттєві відмінності від західноєвропейських традицій Ренесансу – такі, як зображення легендарних героїв античного світу, біблійних персонажів, кельтсько-германської символіки, філософських алегорій тощо.

Авторам роботи імпонує локальний символізм при створенні власної геральдики.: «Наша геральдика не виражає сукупності образів. Вона декламує, швидше, співіснування природніх стихій та явищ, характерні нашим територіям - таких як густий ліс, в’язке болото, жовтий пісок, блакитне небо…».
 



Свою роботу «Діалоги» презентував луцький художник Володимир Іваницький: «Ця робота була створена в результаті дослідження та проведення паралелей між тим як передавали інформацію люди колись і як її передають зараз. Я розмістив 16 видів символів різних культур та різних епох у формі папілярного візерунку, так як кожен відбиток є унікальним та індивідуальним і кожна людина контактуючи зі світом не може не лишати свого “сліду”. Так і кожна цивілізація лишила чимало слідів та внесла вагомий внесок у формуванні та розвитку сучасного людства». З розвитком сучасних форм передачі інформації ми знову повертаємося до малюнкових способів спілкування – смайлів та скорочень слів. То це еволюція чи деволюція?
 



Роздумами про соціальні процеси, свідками яких зараз є молоді українці, поділився у своєму арт-проекті «Декомунізація житлової площі» Олег Дмитрук: «Цю назву вжито аби викликати асоціацію з «Декомунізаційним пакетом законів», відомим громадськості перш за все тим, що передбачає ліквідацію символів комуністичного тоталітарного режиму та перейменування пов’язаних з ним топонімів.

У моїй роботі йдеться про начебто насильницьку «декомунізацію», що зазіхає і на особистий простір, проникає у сферу приватного. Типовий інтер’єр хрущовки, навіть з «євро»-інтервенціями – теж рудимент совка. Килим – його іконічний стержень, однаковий в ідентичних, за типовими проектами збудованих будинках. У квартирі, в якій я мешкаю, він з 1980-го Рік появи згадала бабуся. Зафіксований на родинних і сімейних фото. Відтепер в галереї».
 



Увагу гостей презентації привернули цікаві твори талановитих волинян А.Шевчук А.Кашталян, В.Чернецької, Н.Грабовецько, О.Обломської, А.Дашкевич. 
 



«Молода Волинь 2017» запрошує глядачів до ознайомлення з творами молодих волинян. Вона триватиме протягом 3 тижнів у Галереї мистецтв ВО НСХУ на вул. Лесі Українки 24 а. Для шанувальників прекрасного вхід завжди вільний.
 



Про подію на сайті Галереї мистецтв https://www.volart.com.ua/ukr17/moloda_volyn/

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Марія Пилипчук

Коментарі