Гербові символи Славути

Гербові символи Славути
  1. Новина відноситься до:

Славута – районний центр у Хмельницькій області. Містечко з’явилося у XVII столітті на теренах Волині.

У 1633 році Юрій Заславський заснував нове місто, яке отримало магдебурзьке право. Тут збудували ратушу, ринковий майдан. Спочатку тут було всього кілька вулиць. У XVIII столітті Славута перейшла у власність Сангушків.

Над входом до ратуші висів герб Славути – Погоня, яка символізує те, що містечко Славута було резиденцією князів Сангушків на Волині. Герб увінчувала корона. На щиті був напис «Cum convictione».

У 1980 році розробили новий герб Славути. Його автором став Аркадій Єлагін. Новий символ виконаний у вигляді щита, перев’язаного червоною стрічкою. У верхній частині зображено автомат і партизанська шапка. У нижній – заводи і труби, які символізують промисловість міста.

Сучасний герб Славути розробили на початку 1990-х. На золотому полi з чотирма лазуровими нитяними хвилястими поясами - сосна і чорний арабський кінь, що йде в правий бік; в главі щита - назва міста; у лазуровій базі червоно-чорне стилiзоване залiзничне колесо між двома зеленими лавровими гілками.

Сосна символізує лiси, серед яких розташоване мiсто; кінь нагадує про кiнний завод, що був споруджений князями Сангушками i славився чистопородними арабськими конями; хвиляста лінія символізує річку Горинь.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі