До Києва привезли годинник і паспорт легендарного Євгена Коновальця. ВІДЕО

Джерело: ТСН
  1. Новина відноситься до:

Особисті речі й документи полковника армії Української Народної Республіки Євгена Коновальця з архіву Організації українських націоналістів передали до Музею революції 1917-1921 років, що у Києві. Серед надзвичайно цінних експонатів є годинник, що був на руці Коновальця під час його вбивства, та паспорт.

Усі ці речі понад 70 років зберігали українські націоналісти: кожен голова ОУН їх передавав наступнику, тому реліквії переїздили з країни в країну. І вже з Канади потрапили в Україну після проголошення незалежності. Годинник стоїть із часом смерті Євгена Коновальця.
 

Речі зберігатимуться в музеї, що розрашований у нинішньому Будинку вчителя, де 100 років тому діяла Центральна Рада. Коновалець туди заходив до Винниченка, а також на наради до Грушевського. У час революції він зумів організувати перші підрозділи січових стрільців – вони були зразком боєздатності, а згодом увійшли до першої української армії. Підрозділ виконував функцію національної гвардії – охороняв урядові будівлі.

Талановитий військовий менеджер, Коновалець особисто брав участь в операціях проти більшовиків. Його постать ретельно досліджена істориками діаспори, українські ж дослідники і нині про Коновальця написали обмаль робіт. Радянська пропаганда старанно робила з патріота та ОУН жахачку, якою лякали дітей ще зі школи. Рудименти цієї брехні даються взнаки й досі.

Агенти радянських спецслужб здійснили кілька замахів на Коновальця. Останній, у голландському Роттердамі, був успішний. Історики стверджують, що наказ убити українця давав особисто Сталін – і це свідчить про масштаб загрози, який становила постать для радянської ідеології. Під час поховання патріоти говорили, що могила є тимчасовою, і рештки героя повернуться в Україну після здобуття нею незалежності. Однак досі прах Коновальця в Роттердамі – держава вшанувати борця за волю не спромоглася.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Ірина МАРКЕВИЧ

Коментарі