У Луцьку говорили про смерть та паліацію

Про увагу до невиліковно хворих, допомогу для тих, хто перебуває на межі життя, говорили у Луцьку відомі українці. Соціальний мистецький проект «Parasol», присвячений проблемам паліативної допомоги, презентували у середу, 24 травня. Книга, до якої увійшло 14 літературних творів, а також велика кількість візуальних робіт, має на меті привернути увагу до болючої теми, яку в Україні сьогодні намагаються не помічати, повідомляють організатори заходу.

У приміщенні книгарні «Є» зустрілися куратор проекту Анастасія Євдокимова, журналіст, автор одного з оповідань книжки Олександр Михельсон, фотограф проекту Роман Закревський, а також Марія Адамчук, президент БФ «СТОПРАК», який займається паліативною допомогою на Волині.

Говорили, зокрема, про підтримку невиліковно хворих та пошук нових підходів до вирішення цієї проблеми. За словами учасників, часто лікарі, дізнаючись, що людині залишилося зовсім небагато, позбавляють її піклування та відмовляються надавати допомогу. Тому основним завданням «паліаторів» є допомогти людині гідно, і по можливості, комфортно прожити відведений час. Серед аспектів допомоги виділяють як закупівлю ліків, так і психологічну підтримку хворого.

«Parasol» – це соціальний арт-проект, який реалізовується ГО «Фонд Європа ХХІ» за підтримки міжнародного фонду «Відродження». Проект зосереджує увагу на підході, до дозволяє полегшити життя смертельно хворих пацієнтів та їхніх родин. Головним інструментом є мистецтво, спроможне привернути увагу пересічних громадян до паліації та допомоги. 

«Через мистецтво ми говоримо про допомогу невиліковно хворим. І зокрема – про підтримку виїзних служб паліативної допомоги. Книжка – це вже наслідок нашої роботи. Один із ключових елементів, які ми створюємо протягом проекту, тому що вона об’єднує тексти журналістів, письменників, блогерів з одного боку, з іншого боку – художників. Ми намагаємось говорити про життя, смерть, боротьбу із хворобою, і перемогу над нею, що б це не означало», - каже Анастасія Євдокимова.

«Як, як здається і більшість авторів збірки, не мав особистого досвіду, пов’язаного із паліативною допомогою,або із смертельно хворими рідними, які потребували такої допомоги. Але до мене звернулися друзі з організаторської групи. Я долучився із принципових міркувань, тому що вважаю це корисною і потрібною справою», - пояснює Олександр Михельсон. Окрім Олександра, у книзі можна знайти тексти відомих українців: Олександра Бойченка, Анастасії Леухіної, Галини Крук, Павла Коробчука, Зої Казанжи, Маріанни Кіяновської, Сергія Жадана, Юрія Яреми, Юрія Строканя, Марини Єщенко, Юлії Ілюхи та Олега Короташа.

Організатори заходу в Луцьку -  Мистецьке об'єднання "стендаЛь" таБлагодійний Фонд "СТОПРАК"

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі