У Любомлі відкрилася виставка «Світ моєї душі». Фото

Джерело: Кордон
  1. Новина відноситься до:

У Всесвітній день вишиванки, 18-го травня, в районній бібліотеці відбулася презентація виставки «Світ моє душі».

 

Анастасія ХацерГалина СавицькаВалентина Ющук та Микола Гіль – рукодільники-самоучки із Любомльського району.

Про цих людей розповідали на сторінках газети «Новий погляд+», – інформує “Район.Любомль”.

Вишиті ікони, картини, рушники перетворили читальний зал книгозбірні на виставкову кімнату. Кожна робота вражає оригінальністю, майстерним виконання, розмірами, тонко підібраною кольоровою гамою. Від вишивок віє теплом, спокоєм та Божою благодаттю.

 Приємно, що на відкриття прибули не лише автори, а й представники влади, завітали читачі бібліотеки та всі небайдужі до української вишивки.

 Присутніх привітала зі святом директор Центральної районної бібліотеки Світлана Овдієвич.

 Про ідею проведення заходу розповіла редактор газети «Новий погляд+» Анна Карась.

«13 своїх вишитих ікон я використовую на заняттях недільної школи. Вони є яскравим унаочненням і допомагають учням швидше запам’ятати лики святих та оповідь про них.

Натхнення до мене приходить в різну пору доби. Буває, звечора засинаю, а з півночі до ранку вишиваю. Цей процес для мене – благодать Божа, навіть онуки це розуміють і не заважають. Вишивання зцілює та одухотворює, − розповіла Анастасія Хацер із смт Головне.

Валентина Ющук з Олеська виставляє роботи вперше. Оригінальністю вирізняється цикл «Пори року», який складається з чотирьох картин.

 Вражають удало підібрані кольори, досконале зображення будівель та розміри робіт. У її планах багато цікавих задумів, серед них – самобутня ікона «Святих мучениць Віри, Надії, Любові і матері їх Софії», а ще хотіла б вишити пори дня: ранок, обід, вечір.

 «Хоч я ще не брала участі у виставках, та відомою стала у 70-ті роки минулого століття, − усміхаючись каже Валентина Василівна. – Працювала обліковцем молока на фермі.

Одного дня затрималася, аж тут кличе голова колгоспу і наказує йти до його дому. Там чекав кореспондент якоїсь газети. Чемно привітався і попросив пов’язати хустку. Тоді сказав сміятися. Так моє фото потрапило на обкладинки книги «Волинь» (1971 рік) та журнал «Хлібороб України».

 Вишивання я люблю змалку. Добре, що люди підказали показати свої вишивки журналістам. Сама чогось навчилася і мої творіння побачили».

 Різнобарв’ям блискіток виграють роботи знаної в районі майстрині зі Скиб Галини Савицької.

 13 років тому, переживши тяжку недугу, вона присвятила себе вишиванню. У її колекції 39 рушників, більшу половину яких подарувала у церкву, 11 ікон, 12 чоловічих сорочок, 7 платтів, а також образи ангелів-охоронців всіх членів сім’ї.

 Лише два місяці тому Галина Марківна почала вишивати сукню замовниці із Нововолинська, а вже на виставку привезла плаття для любомльчанки.

Свою незвичайну книгу «Вишита мрія моя» продемонструвала призер обласного конкурсу «Книгоманія-2017», учениця 7 класу ЗОШ №2 м. Любомля Мирослава Маслянка.

 Дівчинка власні вірші, вдало підібрані по тематиці, та ілюстрації вишила нитками та бісером. Всіх учасників виставки вразило працелюбство і наполегливість юної рукодільниці, здібної і креативної.

 Подяки майстриням від Любомльської районної ради вручив голова Микола Сушик, побажавши творити красу ще багато літ.

 Ігор Торба, помічник народного депутата України Ігоря Гузя, нагородив подарунками і щиро зичив вишивальницям берегти традиції народу та розвивати його творчі надбання.

 Мати міцне здоров’я і Боже благословення у всіх справах побажала директор ТОВ «Пролонгація» (засновники газети «Новий погляд+») Наталія Халан, яка теж вручила на згадку про виставку подарунки рукодільницям.

 «Ваші творіння − це гордість для району, а можливо, для області й України, − звернувся до майстринь головний директор ТМО Любомльського і Шацького районів, депутат обласної ради Володимир Дибель.

Пишаюся тим, що народився на цій землі, що поруч живуть такі талановиті люди. Наступну виставку треба буде провести в актовому залі районної лікарні й організувати ще й продаж виробів».

«Роботи варті того, щоб їх представляли у виставочній залі, – з захватом підкреслив начальник відділу культури та туризму райдержадміністрації Володимир Дячук. – Без ваших вишивок не обходиться жоден районний захід. Ви берегині української культури і традицій».

 Привітав учасників мер Любомля Роман Ющук, який підкреслив, що вишиванка – це генетичний код українців. Його вразила майстерність робіт та самовідданість рукодільниць своїм захопленням.

«Коли зло репетує, а добро мовчить, – зауважив колишній редактор газети «Наше життя»Олександр Хоменчук», − то ми повинні рятувати світ красою.

 Виставку можна відвідати з 21-го травня по 2-ге червня з 10 до 18 години.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі