Юлія Сабатюк: «Я піклуюся про енергозбереження для країни»

Активісти Громадянської мережі ОПОРА поспілкувалися з головою правління Асоціації ОСББ «Лучани» Юлією Сабатюк про проблеми енергозбереження та реалізацію різноманітних можливостей для об’єднань співвласників. 

Як розповіла співрозмовниця, нині до Асоціації ОСББ «Лучани» входить 36 об’єднань. Загалом у Луцьку створено 180 ОСББ.

– Ми беремо кредити  ще з 2012 року. На сьогодні отриманих кредитів на реалізацію енергозберігальних заходів є 15. На черзі ще одне ОСББ на утеплення, три – на індивідуальний тепловий пункт (ІТП) та одне – на вікна.

– З якими банками ви співпрацюєте, аби отримати кредит?

– Кредити ми беремо у державних  банках «Укргазбанк» та «Ощадбанк», але під комерційні відсотки – 25%. Найчастіше беремо кредити в «Укргазбанку». Він доступніший, а ще з ним узгоджено всі нюанси. Щодо «Ощадбанку», то його умови є менш пристосованими до нас як до неприбуткових організацій. Проте нещодавно нас повідомили про зміну умов. Зокрема, відсоткова ставка становитиме 23,5% річних, комісія – від 1% від кредиту. Термін угоди – 60 місяців, перший внесок – нульовий. А сума не має перебільшувати 300 тисяч гривень на одну квартиру в будинку.

– Яку ж економію  отримують мешканці після реалізації кредиту?

– При  встановленні ІТП (враховуючи, що усі вони  із збалансованими клапанами, тобто автоматика) економія складає 50% від тарифу міста Луцька, а утеплення дає додаткових 30%.  Це ОСББ «Біном», що на проспекті Перемоги, 10. Там заощадження – 80%. До речі, у будинку навіть ліфти замінено. Гарним прикладом економії є  й ОСББ «Явір 2011». 30 грудня ми запустили обладнання й відтоді не платили за тарифом міста. За планом,  мали сплатити протягом чотирьох місяців 181 тисячу гривень, а реально сплатили лише 81 тисячу. Практично 100 тисяч гривень економії. Мешканці, побачивши це, вирішили ще й утеплити будинок. Тому ми беремо кредит на два мільйони гривень для утеплення шестиповерхового будинку. А у нашому ОСББ «Відродження» навіть сходові майданчики розмальовані. 

– Розкажіть, як впроваджуються енергозберігальні заходи? 

– Заходи з термомодернізації впроваджуються послідовно. Спершу відбувається встановлення ІТП, адже це найбільш дороговартісна послуга. Після отримання запланованих 50% зазвичай монтують вікна, а потім відбуваються роботи із водою. Для встановлення світлодіодного освітлення  достатньо коштів, які є на рахунках ОСББ. Ось, знову ж таки, наприклад, ОСББ «Явір 2011». До модернізації сума за опалення становила 9,62 гривень, а після встановлення ІТП з’явилася ще одна стаття – ремонтний фонд. Проте в сумі ремонтного фонду й опалення сплата менша.

– А куди ж ідуть заощаджені кошти?

– Зекономлені гроші здебільшого витрачаємо на подальші заходи. Але в межах тієї суми, яка сплачується за утримання будинку. Люди на це йдуть, адже розуміють, що ціни й далі будуть рости. Фактично, нічого не витрачаючи, люди платять менше за комунальні послуги. Таким чином я і працюю – на економії.

– Яка динаміка щодо створення нових ОСББ?

– Навіть порівнюючи з 2014 роком, ОСББ створюється більше. Люди знають, що потім їм нав’яжуть аналогічний ЖЕК, просто перетворений у іншу компанію. І все. Але у нас бракує інформаційної політики. А людям потрібно відкривати на це очі. 

– Яким чином ви залучаєте нові ОСББ, щоб брати кредити?

– Звичайно, проводимо інформаційно-роз’яснювальну роботу. Відразу ж кредити не беруть. Ми показуємо порівняння витрачених ними грошей з коштами, які сплачували б у разі встановлення енергоощадних засобів. А через півроку, як то кажуть, вода і камінь точить. Тоді люди вирішують брати кредити. Окрім нас, ніхто не прийде та нічого не зробить. Ніхто не буде дбати про наше майно краще, аніж ми самі. А я піклуюся про енергозбереження для країни. Адже кожен у своєму житті має щось залишити після себе. І це «щось» має бути корисним та позитивним.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Олена ЧУДІНОВИЧ

Коментарі