Історичний символ волинського Корця

Історичний символ волинського Корця Фото: костел у Корці
  1. Новина відноситься до:

Корець – один із районних центрів Рівненської області. Містечко розташоване на річці Корчик, від якої отримало свою назву.

Точна дата надання місту магдебурзького права поки що не відома. Відомі лише документи, на яких збереглись зображення печаток з гербом міста. Так, на документі, датованому 1704 роком, стоїть кругла печатка, в центрі якої розміщено герб «Кораб», навколо якого латинською мовою написано – печатка війта Корецького.

На документах 1774 та 1779 років стоїть печатка овальної форми із зображенням герба «Кораб», навколо якого півколом латиною напис – печатка всього міста Корець.

Отже, стародавнім гербом міста є герб «Кораб». Це один із найдавніших польських гербів, який вперше згадується в 1120 році.
Основою для створення сучасного герба Корця послужили історичні джерела. До стародавнього герба міста були внесені незначні зміни та доповнення.

Так, проста вежа на кораблі замінена реальною вежею Корецького замку XVII ст., що давно стала його візитною карткою, під кораблем зображено річку Корчик.

Герб Корця. Зображення з Вікіпедії

Елементи герба символізують: корабель з двома левовими головами — досягнення мети, вежа з відкритими воротами – місто та торгівлю, річка – назву міста. Кольори: золотий (корабель та вежа) – благородство та щедрість, червоний (поле щита) – мужність та сміливість, блакитний (річка) – вірність.

Хоругва (прапор) міста являє собою прямокутне полотнище, у червоному полі якого зображено герб міста. Хоругва має трьохсторонню литву з блакитними і жовтими трикутниками.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Ю. Терлецький

Коментарі