На старому кладовищі Горохова урочисто відкрили пам’ятний монумент. ФОТО

  1. Новина відноситься до:

Пам'ятний монумент борцям з російськими, німецькими та польськими окупантами освятили в Горохові.

30 березня 2017 року у місті Горохові на Волині відбулося освячення пам’ятного монументу героям, які віддали життя у боротьбі з російськими, німецькими та польськими окупантами за волю і незалежність України, учасникам національно-визвольної боротьби, Героям Небесної сотні, полеглим за нашу землю і свободу у новітній московсько-українській війні. Монумент споруджено силами Горохівської районної організації ВО «Свобода», інформують у прес-службі волинських свободівців.

Пам’ятний монумент постав на старому кладовищі Горохова, де на зорі української Незалежності нащадки загиблих героїв насипали курган і встановили дерев’яний хрест. Тепер тут встановлено кований із металу хрест, орнаментований національним Тризубом та чорно-малиновими стрічками, що символізують боротьбу українців за свою свободу і незалежність.
 



Урочисте відкриття та освячення пам’ятного монументу відбулося 30 квітня 2017 року за участі декількох сотень українців. Окрім представників місцевої громади, прибули гості з Луцька, Ківерець, Турійська, Ратного. Серед них – представники Братства ветеранів ОУН-УПА імені полковника Клима Савура, Волинської ветеранської спілки політв’язнів і репресованих. Монумент освятили cвященники УПЦ Київського патріархату – декан Горохівського деканату, настоятель Свято-Вознесенського храму міста Горохова отець Андрій Сидор та клірик деканату отець Валерій Братунь. До підніжжя пам’ятника лягли вінки та квіти.
 

Напис на пам'ятному монументі

«Коли війна постукала у двері, ці герої не запитували прізвищ і національності окупантів. Вони брали до рук зброю і ціною власного життя боронили свою землю, свої родини і свої домівки від усіх зайд, які на наше зазіхали. Наша з вами пам'ять про них – це вірність їх ідеї. Вірність Україні та героям України, які хотіли її бачити вільною і незалежною, такою, в якій нащадки пам’ятають і шанують своїх героїв. І ми нікому не дозволимо паплюжити наших Героїв!» – зауважив у своєму виступі заступник голови Волинської «Свободи», перший заступник голови Волинської обласної ради Олександр Пирожик.

З вітальними словами перед присутніми виступили: письменник і журналіст, лауреат літературної премії імені Василя Стуса Андрій Криштальський, голова Братства ветеранів ОУН-УПА імені Богдан Вівчарик, станична Луцької станиці Братства ветеранів УПА Марія Ткачук, ветеран національно-визвольних змагань, багаторічний керівник хору «Посвіт» Ростислав Кушнірук, членкиня ОУН і УПА, багаторічний в’язень сталінських таборів Тамара Криштальська.
 

Виступає ветеран національно-визвольних змагань Ростислав Кушнірук

Слова вірності ідеалам українських героїв, ветеранам національно-визвольних змагань лунали з вуст учениці Мар’янівської ЗОШ Василини Рубахи, Горохівської ЗОШ Каріни Савчук, викладача школи музично-естетичного виховання міста Берестечка Михайла Друзюка. Про звитягу новітніх українських Героїв говорили у своїх виступах ветерани московсько-української війни на Сході України, члени «Легіону Свободи» Василь Озоровський та Олексій Тимчишин.

Голови Горохівської районної та міської організацій ВО «Свобода» Валентина Магурчак і Леонід Кравчук щиро подякували землякам
 



Теперішнє керівництво Горохівської РДА та Горохівської районної ради відкриття та освячення пам’ятного монументу українським героям проігнорували.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі