У Луцьку презентували фотовиставку присвячену боротьбі з раком

Джерело: Волинські Новини

Фотопортрети жінок, які борються з раком, презентували лучанам у рамках виставки, спрямованої на підтримку онкохворих та боротьбу з канцерофобією у суспільстві.

Експозицію чорно-білих фотографій представили у Арт-галереї центрального універмагу Луцька (2 поверх) 24 квітня. До слова, у Луцьку проект реалізується в рамках програми «Культура і духовність» Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

Учасниця проекту, журналіст порталу «Обозреватель» Ніна Резніченко розповіла, що усі проблеми люди створюють собі самі. Так, навіть здорові люди часто не бачать радості в житті, постійно сумні й нарікають на життя. Проект дав можливість жінкам випробувати себе на міцність, з’ясувати, чи вони бійці, чи можуть пересилити себе. З її слів, захворівши, здається, що ти падаєш у прірву, а згодом, лікуючись, розумієш, що все не так сумно, адже пацієнти мають товариства взаємодопомоги, підтримують та підбадьорюють один одного. Таким чином народжуються такі проекти, як ця виставка. З її слів, учасниці охоче долучилися до проекту і їх не довелося вмовляти: спочатку планували зробити лише 20 портретів, але стало зрозуміло, що охочих сфотографуватися принаймні вдвічі більше.

Працюючи журналістом, Ніна Резніченко писала на тематику здоров’я та готувала інтерв’ю з лікарями-онкологами, але сама не ходила на обстеження, хоч і закликала це робити читачів. Відтак, у неї виявили рак на другій стадії з метастазами. Якби ж вона робила те, до чого закликала своїх читачок, все було б значно оптимістичніше, не довелося б, наприклад, проходити хіміотерапію. Тому вона наголошує, що не потрібно боятися обстежень, перевірятися варто регулярно, щоб виявляти рак на найбільш ранній стадії і тоді лікування буде значно простішим. Зараз вона проходить ремісію, а з професії не йшла навіть під час лікування.

Координатор проекту «Без рожевих окулярів» у Луцьку Наталія Журавльова розповіла, що фотовиставка стартувала у Києві 3 лютого напередодні міжнародного дня боротьби з раком. Організаторами акції є благодійний фонд «Рожева стрічка України» та лікарня ізраїльської онкології LISOD. Метою заходу є боротьба з канцерофобією в українському суспільстві та інформаційна кампанія щодо підтримки людей, які прагнуть спільно подолати хворобу. Виставку презентуватимуть у різних містах України. Організатори сподіваються, що вона поповнюватиметься фотографіями жінок, які не бояться говорити про свій недуг публічно. Виставку експонуватимуть протягом двох тижнів, до 7 травня.

Відвідувачі виставки побачили чорно-білі світлини, які виконали фотохудожники Костянтин Сова (Київ), Олександр Мартинюк (Луцьк) та Діана Іванкова (Луцьк). Кошти, зібрані під час проекту, спрямують на придбання апарату БІО-1 для Волинського обласного онкологічного диспансеру та на закупівлю препарату Герцептин для хворої лучанки Вікторії Романюк.

Засновник БФ «Рожева стрічка України» та ініціатор фотовиставки «Без рожевих окулярів», в недалекому минулому приватний підприємець, громадський діяч, волонтер Центрального військового шпиталю, Ірпінського військового шпиталю, учасник Майдану в складі групи «Мами Майдану» (Київ) Ольга Фещенко зазначила, що хотіла показати суспільству, як на проблему раку можна дивитися без рожевих окулярів. На цьому етапі розвитку держави допомогти усім людям з лікуванням цієї хвороби складно, тому організатори проекту хочуть, аби кожен, хто відвідає виставку, захотів допомогти хворим на рак, а ті, хто хворіє, аби не закривалися у собі.

Керівник програми «Культура і духовність» Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Дмитро Зінько зауважив, що коли Наталія Журавльова запропонувала підтримати проект «Без рожевих окулярів», у фонді охоче відгукнулися на пропозицію, адже суспільство має знати про цю проблему, співпереживати та допомагати тим, хто намагається подолати хворобу. Він наголосив, що потрібно не стояти осторонь, а допомагати один одному. Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» неодноразово підтримував людей, які зіштовхнулися з такою проблемою. Дмитро Зінько передав вітання Ігоря Палиці та повідомив, що той висловив надію на співпрацю з громадськими організаціями, які працюють з людьми,яким потрібна допомога у боротьбі з раком.

Начальник управління з питань фізичної культури та спорту міськради Юрій Волинець зазначив, що управління долучається до цього проекту, адже жодні ліки не можуть замінити фізичних вправ. Засобами фізичної культури хочуть показати, що люди, хворі на рак, мають вільний доступ до спортивних об’єктів, тренажерних залів тощо. Так, у неділю у Луцьку організовують спортивне дійство, до якого закликають долучитися всіх охочих.

Волинський драматург і режисер аматорського театру «Вперше» Наталія Максимчук розповіла, що театр тісно співпрацює з різними громадськими організаціями і бере участь у соціальних проектах. Почавши роздивлятися фото жінок, які взяли участь у виставці, серед них знайшли українську поетесу з Харкова і вирішили зробити літературний перформанс на основі її віршів спільно з літературною студією «Без меж».

Директор КЗ «Луцький МЦФЗН «Спорт для всіх» Наталія Назарук розповіла, що для того, щоб поєднати спорт з акцією «Без рожевих окулярів» вирішили долучити учасниць проекту до ранкової гімнастики для всіх у неділю, 30 квітня. Також відбудеться пробіг алеями парку (велике, мале та середнє коло), юні спортсмени виступатимуть з показовими виступами, після чого відбудеться конкурс малюнку на асфальті. Під час цієї акції у скриньку збиратимуть кошти для Вікторії Романюк, яка бореться з недугом.

Дизайнер та художник Ірина Хеплер розповіла про інсталяцію «Задзеркалля», яку презентували одночасно з виставкою. З її слів, інсталяцію вона поділила на частини - відвідувачів зустрічає розбите дзеркало, аби люди не боялися. Готуючи інсталяцію, дизайнер зіткнулася з проблемою, коли люди бояться вголос казати слово «рак». Тому вона вирішила провести паралелі з цим страхом і страхом дивитися в розбите дзеркало (від чого начебто можна втратити вроду). У кінці зали відвідувачів зустрічає ціле дзеркало, що висить у повітрі – це символізує, що хвороба з’являється нізвідки. Ірина Хеплер закликала жінок боротися і вірити у те, що життя прекрасне.

Pr-менеджер бренду одягу Intention Міла Цапюк розповіла, що обрали найяскравішу сукню з колекції бренду, яка послужить добрій справі – її продадуть з аукціону, кошти від якого підуть на лікування Вікторії Романюк.

Після прес-конференції з організаторами та партнерами заходу відбулися урочисте відкриття виставки, моновистава «Сірий король» від юних акторів Творчої студії Наталії Журавльової, презентація колекції Intention (партнер – модельне агентство Марини Занюк MZMmodels) та благодійний аукціон «Рожева сукня».

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі