Фото Луцька 1934 підкорювачки Арктики і Гренландії Луїзи Бойд

Фото Луцька 1934 підкорювачки Арктики і Гренландії Луїзи Бойд Фото: колаж Олександра Котиса
  1. Новина відноситься до:

Перша жінка, що побувала на «краю землі»

В електронному архіві Бібліотеки університету Вісконсін-Мілуокі випадково натрапили на фото Луцька 1934 року. Виявилося, що їхньою авторкою є відома мандрівниця, дослідниця, підкорювачка Арктики та Гренландії, перша жінка, яка пролетіла над Північним полюсом – Луїза Арнер Бойд.

 

Луїза Арнер Бойд фотографує Луцьк

За вивчення Арктики вона отримала прізвисько «Королева льоду» та «Леді Арктика». Усі свої експедиції Луїза фотографувала. В 1930-х роках вона «відкрила» Америці та всьому світу красу Полісся.

Луїза Бойд відвідала Луцьк 27 вересня 1934 року в рамках Поліської експедиції, про яку готується публікація. В християнській традиції 27 вересня відзначається свято Воздвиження Чесного Хреста Господнього. На фото Луїзи можемо побачити церковну процесію на вулицях міста. Видно міст Казимира Великого зі скульптурами знаних митців, Покровську церкву. Також на фото є кілька старих будинків (скоріше всього, єврейської дільниці міста) та місцеві мешканці.

По Луцьку дослідниця пересувалась на власному автомобілі марки «Паккард». В подорожі по Волині та Поліссю її супроводжувало два польські фотографи: Станіслав Гожуховскій і Ванда Ревеньська.

Луїза народилась в 1887 році в Каліфорнії в заможній родині. Батько майбутньої мандрівниці володів золотою копальнею. У віці 33 років Луїза Арнер Бойд стала володаркою багатомільйонного статку і була однією з найбагатших жінок Америки. У 1918 році вона покинула США та поїхала в Європу і Єгипет, щоб в якості медсестри боротися з епідемією іспанки, цією небезпечною хворобою ХХ століття, яка забрала життя близько 100 мільйонів чоловік.

Свою першу експедицію до Арктики Луїза організувала в 1924 році. В ході подорожі був знятий документальний фільм, зроблено 700 фото та видобуто 11 шкур білого ведмедя.

У 1937-1938 роках американка активно вивчала Гренландію і глибини океану поблизу північно-східного краю Норвегії.

Бойд стала третьою жінкою в світі, яка була нагороджена хрестом Святого Олафа (орден вручається за видатні заслуги перед Норвегією і людством).

У розпал Другої світової війни американка отримала завдання від американського уряду. Дослідниця повинна була детально вивчати магнітне поле Північного полюса, так як через цей регіон Землі проходили міжнародні сеанси радіозв'язку «Європа - США». Бойд успішно впоралася із завданням і підготувала звіт про можливість облаштування військового аеродрому.

У віці 67-років Луїза Бойд наважилася на дуже ризикований крок, а саме в 1955 році  на літаку «Дуглас DC-4» вона вирушила в політ над Північним полюсом. Вона увійшла в історію як перша жінка, що побувала на «краю землі».

Заслуги Луїзи примусили навіть порушити традиції чоловічого Американського географічного товариства і у 1960 році її прийняли в ряди АГТ. Бойд стала першою жінкою у складі товариства.

В наші дні американка входить в рейтинг ТОП-10 першопрохідців світу. Своїми вчинками жінка довела, що гроші можуть служити науці і добру.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна Яцечко-Блаженко

Коментарі