У Бережцях б’є унікальне джерело з кришталево чистою водою

Джерело: Кордон
  1. Новина відноситься до:

bart20160804192149

У пошуках покладів вугілля 60 років тому геологи вибурили в Бережцях, що на Любомльщині, свердловину з якої забило джерело, що взимку не замерзає, а влітку прохолодне.

Незвичайним дарунком природи пишаються місцеві жителі. Тут з глибин землі безпрервно б’є джерельно чиста прісна вода. Донедавна вона просто стікала вимитим руслом у р. Віслу через Західний Буг, а далі й в Балтійське море. Та нині – це місце для активного відпочинку і просто затишний куточок на окраїні України серед лісів та річок.

Ще здалеку видно дві «споруди» з дерева. Посеред водойми розклалася верба-альтанка, на яку вибираємось сходами. Неподалік розташована вишка для стрибків у воду. З її висоти добре видно насип, за ним сховався Буг, на прибережжі якого й розкинулось село Бережці.

За тридцять метрів від його притоки, Ягодинки, чути дзвінке та голосне дзюрчання джерельної води, що з великою потужністю виринає з глибин землі уже шістдесят років. Отвір, яким вона потрапляє на поверхню, просвердлили колись львівські геологи. Шукали поклади вугілля. Утворену свердловину місцеві жителі до сьогодні називають «Помпою».

Працює вона безвідмовно, виштовхуючи на поверхню через отвір діаметром у 250 мм десятки метрів кубічних чистої артезіанської води. Найбільшої висоти її струмінь досягав у 1957 році – шість метрів вгору.

Цікаво також те, що вода постійно має відносно сталу температуру. Взимку вона не замерзає, а влітку завжди прохолодна і дуже смачна.

Взятися за облаштування «Помпи» місцеві вирішили нещодавно, хоча користуються цим цінним природним ресурсом постійно.

«Сюди дуже часто приїжджають місцеві та туристи, аби набрати цілі бутлі цієї води для власних потреб. Особисто я теж її використовую і для приготування їжі, і кімнатні рослини поливаю», – ділиться завідуючка сільським клубом Ганна Рибачук.
Воно й не дивно, адже взявши на аналіз у 1996 році воду зі свердловини, спеціалісти виявили, що вона є найчистішою в екологічному значенні по всій нашій області.

Тож, певно, усвідомлюючи рівень важливості джерела для людей і односельчан, місцева молодь вирішила взяти ініціативу у свої руки і облаштувати це місце.

Один із її учасників, Михайло Чиший, розповідає: «Для початку ми замінили трубу, через яку вода із землі потрапляла на поверхню. Пізніше з’явилася ідея почистити водойму, що поблизу. Взагалі, усе робилося за ініціативи Сергія Стеблія».
Тож, організувавшись та зібравши кошти з односельчан, молоді люди очистили територію від заростей, встановили додаткову трубу, аби контролювати рівень у водоймі. Врешті направили потік води з «Помпи» в уже очищений став, запустили туди рибу. Довкола водойми, що має різну глибину, встановили парканчик, також тут є туалет і місце для сміття.

Облагороджувати сільчани почали цю місцину два роки тому, а вже цього літа відкрили купальний сезон. Після цього місцеві помітили ще один факт – тіло після купання стає дуже приємним на дотик.

У планах активної молоді встановити ікону біля води та побудувати тут баню. Також вони сподіваються на підтримку небайдужих людей.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Ангеліна Мосієвич

Коментарі