Відтепер луцький «Авангард» не лише футбольний, а й легкоатлетичний

Відтепер луцький «Авангард» не лише футбольний, а й легкоатлетичний

Масштабне спортивне свято влаштували 5 вересня під час офіційного відкриття легкоатлетичного комплексу на луцькому стадіоні «Авангард».

Святкове дійство розпочалося із урочистої ходи представників усіх спортивних федерацій області із Театрального майдану до стадіону «Авангард».

Дійство продовжилося вже на оновленому «Авангарді». Ведучі зі сцени привітали присутніх та попросили встати, щоб вшанувати хвилиною мовчання загиблих на сході воїнів України.

В цей час українська акапельна формація «Піккардійська Терція» виконала пісню-реквієм «Пливе кача по Тисині...».
Засновник Фонду «Новий Луцьк» Ігор Палиця розповів, що після пісні «Пливе кача» його завжди переповнюють емоції, адже, з його слів, ця сумна композиція – про наших полеглих Героїв. Так, трохи більше року тому почали гинути перші волиняни, багато – в «іловайському котлі».

«Рівно рік тому, з командою військово-морського флоту, ми розставляли гармати на узбережжі в Одесі, бо очікувався напад з моря... Багато найкращих синів України ми втратили за цей останній рік. Ми їх будемо згадувати, і будемо їм дякувати усе наше життя. Вперше за всі роки незалежності ми почали розуміти що таке «Україна», ми почали цінувати свою державу. На жаль, це дається нам великою кров’ю», – мовив Ігор Палиця.

Він висловив упевненість, що особи, які розв'язали цю війну і наживаються на смертях, будуть покарані.

«Я впевнений, що той, хто почав цю війну – не АТО, а саме війну – буде покараний. А той, хто не хоче її закінчити, наживається ній та приховує правду, також буде відповідати перед народом України. Я переконаний, що ми будемо знати імена цих людей, через яких страждає Україна», – наголосив Ігор Петрович.

Він також розповів, як приймалося рішення про масштабну реконструкцію стадіону та створення легкоатлетичного комплексу. Про те, що на луцький «Авангард» чекатимуть кардинальні, зміни Ігор Палиця знав вже три роки тому, бо дав слово тодішньому очільнику Волині.

«Ця ідея народилася три роки тому, коли я дав слово екс-губернатору Борису Клімчуку, що на цьому стадіоні Фонд «Новий Луцьк» побудує бігові доріжки. Півроку тому до мене підійшов голова правління Фонду ОлександрТовстенюк і нагадав, що ми дали обіцянку, й потрібно дотримуватися слова, навіть попри те, що йде війна», – пригадує Ігор Палиця.

Розповідаючи про те, як народилося рішення відкрити легкоатлетичний комплекс, він наголосив на тому, що для Олександра Товстенюка дуже важлива робота Фонду, який турбується про здоров’я волинян, рівень освіченості, гартування моральних якостей.

З його слів, не тільки на війні, а й своїми спортивними досягненнями українці мають довести свою непереможність.

«Я сподіваюся, що тут будуть встановлюватися олімпійські рекорди, і я переконаний, що поки наші сини, брати, батьки захищають терени Батьківщини на сході держави, то ми своїми спортивними, науковими досягненнями доведемо, що хочемо бути найкращими. А країні-агресору покажемо, що ми сильніші, розумніші, і весь світ дізнається, хто такі українці», – розповів Ігор Палиця.

Опісля зі сцени виступив перший заступника Міністра молоді та спорту України, президент Федерації легкої атлетики України Ігор Гоцул. Він зауважив, що цей подарунок від Фонду «Новий Луцьк» не лише для волинян, а й усіх українців.

«Для мене честь привітати всіх та подякувати Фонду «Новий Луцьк», особисто Ігорю Палиці від Міністерства та всієї Федерації легкої атлетики України за такий чудовий подарунок, адже цей стадіон буде слугувати не лише лучанам, волинянам, а й всій Україні. Адже тут будуть тренуватися найкращі спортсмени-легкоатлети нашої країни, звідси відправлятиметься наша легкоатлетична команда на Олімпійські ігри», – зауважив Ігор Гоцул.

А ветеран спорту, який стояв біля витоків і супроводжував становлення легкої атлетики Волині, майстер спорту СРСР Михайло Мороз зауважив, що легка атлетика на Волині почала занепадати, бо не було належної інфраструктури.

«Колись ми завжди виїжджали на змагання в інші міста, бо не було можливості проводити їх у нас. За останні роки легка атлетика у нас «згасла», бо не було належних умов для тренувань. Втім, тепер ми отримали такий чудовий стадіон, я впевнений, що тепер спортсмени в рази збільшать свої досягнення», – говорить ветеран спорту.

На сцену з вітальним словом вийшли олімпійські спортсмени Волині: Надія Боровська, Надія Миронюк, Олена Цьось.

«Дуже приємно бути на цьому стадіоні, на якому я починала свої перші тренування, і тут були мої перші змагання. Тепер я бачу, як стадіон змінився на краще, це надзвичайно приємно. Щиро дякую Фонду Ігоря Палиці за такий подарунок місту. Надіюся, що підростаюче покоління братиме з нас приклад, і на Волині буде більше олімпійських спортсменів», – висловила сподівання спортсменка Надія Боровська.

«Посвяту» оновлених доріжок здійснили почесні гості, вийшовши на бігові доріжки на старт для першого кросу.

По тому на відвідувачів чекала розважальна програма. Окрім «Піккардійської Терції», публіку розважала волинська співачка Галина Конах та відомі українські гурти «Антитіла» і «ТНМК».

Зауважимо, що оновлення стадіону «Авангард» дає можливість отримати ІІ категорію міжнародної сертифікації. Це, своєю чергою, дозволить проводити чемпіонати всеукраїнського та європейського та світового рівнів. Відтак, рекорди, які будуть встановлені в місті, заноситимуться до світових таблиць. До слова, вже 24-26 вересня в обласному центрі має відбутися Національний чемпіонат з легкої атлетики.

Вартість робіт з реконструкції «Авангарду» – більше 9 мільйонів гривень, сюди входить, зокрема, облаштування бігових доріжок із сучасним високоякісним синтетичним покриттям, майданчики для стрибків у висоту та довжину, сектор для метань та інші необхідні об’єкти.

Одна з умов для того, щоб Луцьк отримав стадіон ІІ категорії міжнародної сертифікації виконана – відкрито сучасну тренувальну базу для майбутніх чемпіонів. Нею став реконструйований стадіон Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Нагадаємо, 19 червня з нагоди 75-ої річниці університету виш отримав подарунок – сертифікат на 2 мільйони гривень для реконструкції стадіону. Кошти – заощадження голови наглядової ради СНУ, засновника Фонду «Новий Луцьк» Ігоря Палиці та його батьків Петра Яковича і Тетяни Йосипівни. Вартість робіт – 2,5 мільйона гривень.

Нагадаємо, що усьому цьому передував Меморандум про співпрацю підписаний між Фондом Ігоря Палиці «Новий Луцьк», Міністерством молоді та спорту України, Федерацією легкої атлетики України та Федерацією легкої атлетики Волинської області. В документі, зокрема, йшлося, що стадіон «Авангард» за кошти Фонду перетвориться на лекгоатлетичну споруду – стадіон міжнародного класу, а Федерація легкої атлетики України та Міністерство молоді та спорту беруть на себе зобов’язання привозити сюди національні та міжнародні чемпіонати.

Окрім внеску у розвиток спорту, легкоатлетичний комплекс такого рівня вплине й на розвиток інфраструктури міста. Зокрема у Луцьку прогнозується розвиток готельно-ресторанного комплексу та малого бізнесу, туристичної сфери обласного центру.

 

 

 

 

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі