Історичні герби волинського Заслава

Історичні герби волинського Заслава Фото: Заслав на Горині
  1. Новина відноситься до:

Давнє волинське місто Заслав сьогодні є Ізяславом у Хмельницькій області.

Припускають, що до середини XIII століття на місці нинішнього Ізяслава розташовувалося волинське поселення Кам'янець, знищене монгольським ханом Батиєм 1241 року. Перша згадка про місто Заслав походить з 1390.

У другій половині XV століття князі, які тут проживали, стали йменуватися Заславськими. Відтоді відомий найдавніший символ Заслава. На міській печатці був герб Заславських. Ним місто користувалося до середини XVIII століття.

Тут і далі зображення з Вікіпедії та heraldicum.ru

Можливо, інший варіант міського герба використовували і раніше, проте вперше він з’явився у документі 1754 року. На червоному полі срібні міські ворота, в які в’їжджає вершник. Це основа герба Сангушків. Міська брама має три вежі, увінчані коронами. Власне, сам кінь з рицарем це є відомий герб Погоня – давній символ Великого князівства Литовського.

Оновлений вигляд герба, але з використанням попереднього, з’явився у 1796 році після того, як волинські землі стали частиною Російської імперії. Тоді утворили Волинську губернію і впродовж ХІХ століття волинські міста отримували все нові й нові варіанти гербів – з імперською символікою. В середині ХІХ століття запропонували оновлений герб Заслава, з колосками, стрічками і волинським хрестом, але його не затвердили.

Відомо і про заславський символ з 1980-х. На ньому – шестерня з кельнею і радянським серпом-молотом.

У 2013 роціг ерб і прапор затвердили на сесії міської ради. На гербі – срібні міські ворота на червоному тлі, крізь які їде вершник на коні з мечем у руці.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Олександр КОТИС

Коментарі