«Збирай кришки на протези для воїнів»

  1. Новина відноситься до:

Саме під таким гаслом триває благодійна акція у всіх регіонах україни

Наприкінці червня з ініціативи благодійного фонду «ОВЕС» стартувала всеукраїнська акція зі збору пластикових кришечок для подальшої переробки на протези для воїнів.

Організатори просять українців здавати кришки з-під пластикових пляшок у спеціальні контейнери, що розташовані у громадських місцях та торгових мережах.

Попереду серйозна робота: на один якісний індивідуальний протез потрібно 80 тисяч пляшок з кришками, пояснювали одразу організатори. До слова, на початку акції анонсували і збір пляшок, утім наразі вдалося налагодити активний збір саме кришечок, адже вони компактні та зручні для зберігання й транспортування.

Спершу йшлося про те, що кришки з різних видів пластику будуть дробити на гранули і використовуватимуть як сировину для виготовлення протезів постраждалим українським військовим. Хоча більш вірогідним виявився варіант продажу сировини компаніям-переробниками.

Виручені кошти спрямовуватимуть на протез для конкретного військового, наголошують активісти-благодійники. Бійців, яким будуть зроблені протези за рахунок зібраних кришечок, ще шукають: для цього фонд спрямував відповідні запити в Міноборони, Мінохорони здоров’я та інші відомства, щоб дізнатися, хто з поранених потребує протезування. Вибирати кандидата зі сформованих списків планують у випадковому порядку, але як саме це буде відбуватися, організатори ще не визначилися.

Натепер зібрана сума невелика, проте організатори запевняють: ініціатива лише набирає обертів.

«Акція водночас розв’язує дві проблеми – екологічну та соціальну. Її вже підтримали Міністерство екології України, бізнес і багато волонтерів. Зважаючи на масштаби акції, фонд «ОВЕС» закликає не зупинятися і приєднуватися. Що більше добровольців, бізнесу, мас-медіа візьмуть участь у цій справі, то більшій кількості воїнів АТО вдасться повернутися до нормального життя», – кажуть у фонді.

У Луцьку роботу зі збору пластикових кришечок координують місцеві представники всеукраїнського екологічного проекту «Let's do it, Ukraine».

«Збираючи і здаючи пластикові кришечки на переробку для повторного використання, ви робите подвійну добру справу. По-перше, зменшуєте обсяг отруйного сміття, яке століттями розкладається в рідній землі. По-друге, допомагаєте мужнім воїнам, які за цю землю постраждали, повернутися до повноцінного життя», – наголошують еко-активісти.

За словами лучанки Юлії Камінської, для переробки підходять насамперед закрутки від харчових продуктів: з-під води, газованих напоїв, соків, молока, йогуртів тощо. Кришечки можуть бути різного розміру і що важливо – вони мають бути чистими.

«Збір кришечок – перший крок до сортування і роздільного збору домашніх відходів. Схема проста: ви збираєте кришечки, ми продаємо їх фірмам-переробникам, а за отримані кошти купуємо протези для воїнів. Усе прозоро та ефективно», – запевняють у фонді «ОВЕС».

Нині у Луцьку діє два десятки пунктів збору цінної вторинної сировини. Як зазначає активістка Юлія Камінська, щотижня в обласному центрі з’являються нові пункти збору.

«Лучани можуть здавати зібрані кришечки у бібліотеки. Також прийом відбувається у деяких магазинах. Незабаром буде встановлено контейнери в супермаркетах мережі «Салют». Крім того, ми працюємо над організацією збору кришечок в усіх школах та садочках міста. Паралельно своїми силами збирають кришечки чимало кафе, барів і ресторанів. А ще багато людей поки що накопичують кришечки у себе вдома і передадуть їх нам, щойно ми дамо «клич» звозити все в одне місце», – розповідає активістка і додає, що перелік партнерів постійно збільшується.

«Ми закликаємо всіх небайдужих організовувати збір кришечок у під’їздах та офісах. Навіть кілограм – це посильний вклад у добру справу. Тож, аби бути благодійником, не потрібно віддавати останнє чи робити щось надзвичайне. Просто годі викидати гроші у сміття», – певна  Юлія Камінська.

До слова, лучани долучилися до акції дуже активно. Волонтерка розповідає, що ідеєю загорілося неочікувано багато людей.

«Діти приносять у бібліотеки, люди цілими сім’ями збирали кришечки на Світязі й під час відпустки на морі. Передають навіть із області. Орієнтовно наразі зібрано до 200 кг.  Це тільки те, що зберігається в мене удома, займаючи півкімнати. Коли я ініціювала цю акцію в Луцьку, думала, що вистачить два балкони. Як виявилося, помилилася. Лучани перевершили всі сподівання», – ділиться враженнями еко-активістка.

Разом з тим, є і скептичні відгуки щодо благодійно-екологічної ініціативи.

«Одна кришечка важить близько трьох грамів. Щоб назбирати на один протез, потрібно, за словами засновника фонду «ОВЕС» Тетяни Руденко, не менш як тонна кришечок. Зараз зібрано вже понад тонну, але виручено менш як 10 тисяч гривень, і на протез цієї суми не вистачає. Раніше на прес-конференції організатори акції повідомляли, що протези коштують близько 6000 євро. Тобто і двох тонн сировини на покупку протеза, швидше за все, не вистачить», – пише онлайн-видання «Точно».

Та попри цілком справедливий скепсис щодо реальності допомоги із протезуванням, очевидним лишається позитивна екологічна складова цієї благодійної ініціативи. І тут не посперечаєшся.

Пункти прийому кришечок у Луцьку

1.  Волинська обласна бібліотека для дітей (просп. Волі, 37).

2. Волинська обласна бібліотека для юнацтва (просп. Волі, 3).

3. Волинська обласна наукова бібліотека ім. Олени Пчілки (вул. Шопена, 11).

4. Волинська обласна профспілкова бібліотека ім. І.І.Фуріва (просп. Молоді, 4).

5. Центральна бібліотека для дорослих  (вул. Декабристів, 25).

6. Бібліотека-філія №3 для дорослих (вул. Драгоманова, 1).

7. Бібліотека-філія №4 для дорослих (вул. Привокзальна, 13 а).

8. Бібліотека-філія №5 (просп. Відродження, 26 б).

9. Бібліотека-філія №6 (просп. Волі, 10).

10. Бібліотека-філія №7 (бульвар Дружби народів,7).

11. Бібліотека-філія №9 (вул. Потебні, 52 а).

12. Бібліотека-філія №10 (Київський майдан, 13).

13. Бібліотека-філія №11 (вул. Гордіюк, 6).

14. Центральна бібліотека для дітей (просп. Грушевського, 1).

15. Бібліотека-філія №3 для дітей (вул. Корольова, 10).

16. СГО «Молодіжна платформа» (Градний Узвіз, 5).

17. Супермаркет «Колібріс» (просп. Грушевського, 1).

18. Магазин «Смаківничка» (вул. Арцеулова, 16).

19. Мережа супермаркетів «23/7» у м. Луцьку.

20. Фірма «Гарна Хата» (вул. Козакова 4/2).

Контактна особа з питань облаштування пунктів збору та вивозу кришечок у Луцьку – Юлія Камінська, тел. (063) 37-14-720.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Алла САДЕЦЬКА

Коментарі