Арт-проект Іштвана Куса в галереї мистецтв: «Не варто героїзувати війну…»

Джерело: Інформаційне агентство Волинські Новини
  1. Новина відноситься до:

У нижній залі Галереї мистецтв НСХУ (Національна спілка художників України) молодий мистець Іштван Кус презентував свій арт-проект «Війна заради миру», який був реалізований за підтримки Луцької міської ради.

Представляючи глядачам автора виставки, голова Волинської організації Національної спілки художників України Володимир Марчук відзначив успішний творчий поступ Іштвана і його активну участь у виставковій діяльності Галереї мистецтв – багато робіт цього художника були вперше показані саме в цих стінах в рамках його персональних проектів, а також під час щорічних молодіжних експозицій.

Реалізації нового проекту «Війна заради миру» передувала вдумлива аналітична праця молодого художника. «Його метою є співставлення у свідомості глядача його ставлення до подій у світі і самого себе у ньому в той час, коли саме зараз, на мою думку, відбувається трансформація свідомості громадян України з посттоталітарної системи координат до демократичних і гуманістичних цінностей», – прокоментував концепцію своєї роботи Іштван Кус.


Тема війни у мистецькій інтерпретації Іштвана реалізована у емоційно-концентрованій і водночас лаконічній візуалізації. Символізм образу і аскетизм кольору «зчитується» глядачем як метафоричний лік жертв, руйнації, смертей, нищення. У своїй гранично стислій образній мові автор не намагається співчувати і жаліти, а радше акцентувати увагу на безжальності війни як реальності, де часто переможці і переможені мертві, а завойовані території пустельні – там нема життя, нема живих. Так, війна – це жах, який передує вистражданому миру. Війна заради миру…

Молодий мистець довірився власній творчій інтуїції, котра убезпечила його від використання вже впізнаваних банальних штампів у розкритті теми дуже болючої і водночас такої, про яку неможливо мовчати сьогодні творчій людині. Його відсторонений від пафосності фокус споглядання уникнув тих зображальних кліше, котрі нівелюють тему суспільного горя, особистої фрустрації жертв війни в усвідомленні неможливості повернути втрачене мирне життя, як і неможливості воскресити загиблих.

Іштван Кус розпочав презентацію експозиції «Війна заради миру» хвилиною мовчання. «Війна – це жах, – схвильовано прокоментував свій арт-проект мистець. – Я переконаний, що не варто героїзувати війну. Лише тоді є шанс на те, щоб вона не більше не повторилася».

Запрошуємо глядачів переглянути арт-проект Іштвана Куса «Війна заради миру» і долучитися до роздумів мистця про жертовну ціну миру. Галерея мистецтв НСХУ знаходиться за адресою: вул. Лесі Українки 24а, щодня (крім понеділка, вівторка) з 11 до 18 год. Виставка триватиме ще протягом 3 тижнів. Вхід вільний.

Коротко про автора проекту: Іштван Кус народився в 1985 році у Луцьку. У 2005 році приїхав до Нью-Йорку, де вивчав сучасне мистецтво у кращих галереях США. У 2010 році став стипендіатом Spring Art Studio у Нью-Йорку. Після повернення до України вступив до Львівської національної академії мистецтв, спеціальність «менеджмент мистецтва» В цей період отримав майстерню від Волинської організації Національної спілки художників України. Є автором низки персональних проектів: «ПостРадянська Селянка» (2013, Луцьк), Concretivism (2014, Луцьк), Please Keep Silence (2014, галерея Дзиґа, Львів), «Метаморфози. Моя полонина» (2015, галерея Бункермуз, Тернопіль»), Supremus (2015, Луцьк), «Ландшафтні трансформації» (2016, Луцьк), Postapocalyptic Toy (2016, салон Арт-Про, Ужгород).

Іштван Кус – постійний учасник молодіжних виставок ВО НСХУ у Луцьку, інших групових експозицій (Львів, Ужгород). У 2016 році став учасником резиденції Sorry, we have no room available в Ужгороді. Працює у експериментальному живописі, інсталяції. Співпрацює з некомерційними мистецькими галереями.

Персональна сторінка мистця на сайті Галереї мистецтв ВО НСХУ: http://www.volart.com.ua/art/kus_ishtvan/

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Марія Пилипчук

Коментарі