У студенти Східноєвропейського вишу посвятили першокурсників

У студенти Східноєвропейського вишу посвятили першокурсників
  1. Новина відноситься до:

До лав Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки урочисто прийняли  1915 першокурсників.

Церемонія посвяти та традиційний марш вулицями Луцька відбувся 4 вересня. Першокурсники, їх батьки, викладачі вузу та гості університету зібралися біля головного корпусу СНУ.

Після церемонії посвяти та благословення на навчання від владики Михаїла, студенти у мантіях рушили колоною під звуки барабанного оркестру проспектом Волі, вулицями Винниченка, Василя Мойсея, Шопена до оновленого стадіону «Спортивне ядро». Нагадаємо, що об’єкт відкривали вчора, 3 вересня.

Тут, на стадіоні, першокурсників вітали як напутнім словом, так і піснею. Студенти спільно зачитали присягу і відтепер офіційно є повноправними членами лесиного вишу.

Загалом до лав університету вступило 1915 юнаків та дівчат, а також 437 магістрів. Окрім цього й викладачі вузу урочисто отримали наукові ступені та звання.

Подякував студентам, що обрали саме волинських вуз ректор університету Ігор Коцан. Він закликав першокурсників сповна використовувати ті можливості, які дає їм вуз, в тому числі й оновлену спортивну базу.

Голова наглядової ради університету та засновник Фонду «Новий Луцьк» Ігор Палиця побажав студентам бути спортивними та відповідальними за майбутнє держави. Особливу увагу Ігор Петрович звернув на студентів історичного факультету, адже свого часу сам його закінчував.

«Сьогодні від вас залежить правдивість історії, яку творять вже сьогодні. Ви повинні не лише читати і аналізувати те, що написане у книжках, а шукати правду і говорити правду. Ваша праця повинна бути політично незаангажована. Ми починаємо будувати державу. Нехай у нас буде гарне майбутнє», - зазначив Ігор Палиця.

«Досягайте найкращих рівнів у навчанні. Будьте найкращими, найрозумнішими, найцікавішими для тих, хто буде за вами полювати, аби після здобуття вами диплому забрати до себе на роботу.  Намагайтеся не лише вивчати вузькопрофесійні спеціальності, а опанувати чим більше іноземних мов. Адже ми прагнемо до Європи, ми маємо мати можливість вивчати найсучасніші твори, а це можливо завдяки знанню іноземних мов. Все у ваших руках», - продовжив голова наглядової ради університету.

Голова правління Фонду «Новий Луцьк» Олександр Товстенюк пригадав свої студентські роки. Він закінчував факультет романо-германської філології, спеціальність - прикладна лінгвістика.

«У 1995 році це був інноваційний факультет. Окрім посиленого вивчення англійської, німецької мов, ми опановували автоматизовані системи управління, вищу математику.  Навчатися мені подобалося, було цікаво й легко. Я все встигав, закінчив вуз із червоним дипломом, хоча й вже на другому курсі почав займатися бізнесом», - пригадує Олександр Віталійович.

Аби навчання сучасних студентів було більш яскраве та повне можливостей, до підтримки вишів області долучається і Фонд «Новий Луцьк». Зокрема, діє програма «Луцьк – центр освіти і науки». За час діяльності вдалося обладнати за кошти Фонду лабораторію біотехнологій із оздоровлення, розмножування та вирощування гідних та інших культур, лабораторію стандартизації та якості харчових продуктів, відремонтувати спортивний стадіон. Кращі студенти отримують іменні стипендії Фонду, мають підтримку для занять спортом, а також допомогу в організації змістовного дозвілля. 

«Ми підтримуємо громадські студентські організації. Це цікаві молоді, перспективні люди з гарними ідеями, активною позицією. Хотілося б, аби вони залишалися у місті, а не від’їжджали кудись. Тому ми і підтримуємо їхні ідеї», - зазначив Олександр Товстенюк.

Студенти-першокурсник ж розповідають, що вже готові до активного навчання, хоча й не звичайно висиджувати такі довгі пари. Утім, в майбутнє дивляться з усмішкою та радіють, що стали студентами.

 

 «Головне – це віра у себе. Адже з того моменту, коли ви почнете вірити у себе, в вас почнуть вірити усі інші. Розвивайте себе у всіх галузях, шануйте працю тих, хто поруч і пам’ятайте: часу мало, встигніть зробити все. Візьміть від університету по-максимуму», - зазначила представниця студентського колективу Дарина Репницька.

Привітали першокурсників і секретар Луцької міської ради Сергій Григоренко, заступник голови Волинської облдержадміністрації Світлана Мишковець,заступник голови наглядової ради вишу Олександр Сухомлин.

«У вас будуть серйозні досягнення і перші розчарування. Доля у кожного складеться по-різному. Хтось закохається і, можливо, створить родину. Хтось зробить перші кроки у бізнесі. Хтось заб’є на навчання і з головою зануриться у політичну діяльність, вибори. Хтось буде науковцем. Будуть і такі, кому здобута спеціальність ніколи не стане у нагоді. Але студентські роки стануть доброю базою і пам’яттю на подальше життя», - зазначив у вітальному слові Сергій Григоренко.

 

 

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі