Судитися в Україні буде дорожче

Джерело: Експрес
  1. Новина відноситься до:

З 1 вересня набрали сили нові ставки судового збору при зверненні до суду.

Набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору». У найбільш поширених справах ставки зростуть удвічі, пише «Експрес».

Так, за подання позову до суду загальної юрисдикції (цивільні справи), при поданні позову майнового характеру судовий збір буде становити 1,5% ціни позову, але не менш як 1218 грн. для юридичних осіб, та 1% (в межах від 487,20 грн. та до 6090 грн.) для фізичних осіб, - зазначив  юрист  ЮК «Альянс Ратушняк і Партнери» Євген Власов.

«При поданні позову немайнового характеру розмір судового збору для юридичних осіб становитиме одну мінімальну зарплату - 1218 грн, для фізичних - 0,4 мінімальної зарплати (487,20 грн.). До 1 вересня за немайнові вимоги усі позивачі сплачували 73,08 грн. Подати заяву про розлучення коштуватиме не 0,2 мінімальної зарплати, як раніше, а 0,4», - зазначив він.

При поданні позову до господарського суду потрібно буде платити 1,5% ціни позову, раніше було 2%.  Завдяки змінам максимальний розмір судового збору став необмеженим (раніше обмежувався 60 мінімальними зарплатами). Нові ставки на руку позивачам з незначними позовами на суму до 81 200 грн., бо подавати незначні позови стане вигідніше та простіше.

За подачу адміністративного позову майнового характеру державним органам та юридичним особам доведеться сплачувати 1,5% ціни позову, але не менш як розмір однієї мінімальної заробітної плати. Максимальний розмір судового збору не обмежений. Для фізичних осіб та фізичних осіб-підприємців - розмір судового збору становитиме 1%, але не менш як 0,4 мінімальної зарплати та не більше як 5 мінімальних зарплат. За немайнові вимоги усі позивачі раніше сплачували 73,08 грн., тепер же юридичні особи сплачуватимуть 1 мінімальну зарплату (1218 грн.), а фізичні особи  - 0,4 мінімальної зарплати (487,20 грн.).

Скасовується право позивача на сплату 10 відсотків розміру ставки при поданні заяви та сплати решти в разі відмови від задоволення позову. Це було досить актуальним у разі оскарження податкових рішень в судовому порядку. Наразі скаржники втрачають цей свій привілей та будуть змушені сплачувати значні розміри судового збору відразу, без жодних обмежень. Власне, за таких обставин, саме в адміністративному судочинстві слід чекати скорочення позовів щодо оскарження неправомірних, самовільних дій державних органів, які чинять тиск на діяльність суб'єктів господарювання.

Значно дорожчим стане подання апеляційних та касаційних скарг до судів всіх юрисдикцій. Збір становитиме 110% та 120% ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, та 130% при оскарженні у Верховному Суді України, незважаючи на характер спору (майновий/немайновий).

Загалом, прийняті зміни стануть найбільш відчутними при розгляді справ (матеріального характеру) в адміністративному судочинстві та господарському судочинстві й позначаться на кількості апеляційних та касаційних оскаржень, що стануть значно дорожчими.

Ставки за видачу судами документів (копій рішень, наказів) також збільшилися, але в декілька разів - з 3 до майже 36 грн. Розмір судового збору, який стягують з особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, зріс з 0,03 мінімальної зарплати (36,54 грн.) до 0,2 (243,60 грн.).  

З вересня доведеться платити за заяву про обмеження цивільної дієздатності фізособи, визнання особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, а також заяви про надання неповнолітній особі повної цивільної дієздатності. До речі, оригінал квитанції про оплату судового збору подається разом із позовною заявою в суд. У трудових спорах, у справах про захист прав споживачів судовий збір не сплачують. У будь-якому разі в цивільних та адміністративних справах завжди можна попросити суд про відстрочення або розстрочення оплати судового збору у зв'язку зі скрутним матеріальним становищем, додавши відповідні докази.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі