У Луцьку планують заробляти гроші на тимчасових спорудах

Джерело: Інформаційне агентство Волинські Новини

Укладати договори з підприємцями та брати плату за користування елементами благоустрою з власників тимчасових споруд планують у міськраді. Як запевняють посадовці, завдяки цьому щороку до бюджету можна отримувати понад два мільйони гривень.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії міськради з питань комунального майна та приватизації 18 січня.

Так, депутати розглянули проект положення про тимчасове користування окремими елементами благоустрою комунальної власності для розміщення тимчасових споруд з метою провадження підприємницької діяльності на території Луцька.

Начальник відділу управління майном комунальної власності Алла Грабко повідомила, що це питання не врегульоване законодавством, тож під час розробки документу керувалися подібними положеннями, які діють у Львові та Івано-Франківську. Положення передбачає оплату за використання місць загального користування, де розташовані тимчасові споруди підприємців. Під час круглого столу, до якого залучили підприємців, останні погодилися на ухвалення такого положення, адже наразі вони отримують лише рішення виконкому про дозвіл на розміщення тимчасової споруди та паспорт прив’язки, а договірних відносин з міськрадою не мають.

Посадовець зазначила, що положення не стосуватиметься об’єктів нерухомості, оскільки їхні власники мають договори оренди і користування землі та сплачують кошти, відповідно до законодавства. Положення стосуватиметься тимчасових споруд та одноразової торгівлі (наприклад, у святкові дні). Плату за користування метром квадратним встановили на рівні 17 гривень. Для порівняння, в Івано-Франківську цей показник становить 17,82 гривні, у Львові – близько 20 гривень (там вартість планують підвищити втричі). Цю плату не будуть застосовувати під час святкових заходів.

Окрім цього, у документі врахували декілька зауважень підприємців: у разі, якщо тимчасова споруда не працює, але не знесена, плату передбачили у розмірі 6 гривень за метр квадратний; для роботи літніх майданчиків вирішили не встановлювати точних дат, адже їхнє відкриття залежить від погоди; також вирішили не продовжувати договори з підприємцями, які недобросовісно користуватимуться елементами благоустрою. Завдяки ухваленню положення планують отримувати понад 2 мільйони гривень на рік (наразі у місті налічується приблизно 260 тимчасових споруд).

На запитання члена комісії Сергія Савчука про те, яка плата передбачена для тих підприємців, які надають послуги з користування дитячими машинами, поні, продає з рук кульки тощо, Алла Грабко відповіла, що для них розмір денної плати за користування елементами благоустрою становитиме 25 гривень на день.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі