Новини минулого: 18 січня

  1. Новина відноситься до:

Україномовний громадсько-політичний тижневик «Волинське слово», 19 січня 1939 рік.

Ялинка в Луцьку.  15 січня б.р. в неділю заходами Союзу Жінок, у помешканні Українського Клюбу уряджено ялинку для бідних українських дітей м. Луцька. Початок ялинки було призначено на 16-у годину, але дітям, що традиційно з року в рік бувають на цій ялинці, годі було витримати до призначеного часу, й вони почали збіратися вже від 14-ої години. У перерві перекусювали і дивилися на прекрасний дитячий балет. Діти наших громадян, що на весні перейшли курс українського балету, мали нагоду показати себе й дійсно дуже добре відтанцювати три танки: Катерину, Коломийку та східний танок. О 20-й годині молодших дітей було відпущено додому, а залишились старші діти, гімназистки і гімназисти та наші маленькі «балеріни», які ще танцювали й бавились до 22-ої години.

Бібліотечна акція на Волині. Волинський Воєвода А. Гауке-Новак присвятив спеціяльну увагу справі приспішення розвою бібліотечної акції на Волині. Ця акція,що вже одностайно зорганізована була протягом минулого року на терені цілого воєвідства, дала в результаті значне збільшення самоурядових книгозбірень при рівночасному виділення безвартісних книжок, а також організаційну розбудову бібліотек, що дозволило значно поширити дотеперішню діяльність.

Знову марсіяни! Уночі за на 11 січня в Ню Йорку знову повстала паніка, що нагадувала недавні трагічні переживання американців у звязку з радіовою інсценізацією нападу марсіян на землю. Причиною паніки були якісь таємничі відголоси, що неслися з неба і нагадували воркіт літаків. Люди зірвалися з ліжок і в одній білизні вибігали на вулицю, де дуже швидко створилося правдиве пекло. З тяжкою бідою поліція привернула порядок. Як бачимо, американці зовсім не мають запалу до війни.

Конфлікт між Будапештом і Хустом, який повстав у звязку зі збройною сутичкою поміж мадярами та чехами й українцями під Мункачем, полагоджено: під Мункачем повстає нейтральна смуга, на яку не вільно входити військовим мадярам та чехам або українцям.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі