На етнофестиваль у Луцьк завітали перебиранці з Польщі

Джерело: Інформаційне агентство Волинські Новини

У по-справжньому святковому засніженому центрі Луцька з різдвяними святами вітали лучан колективи з Волині, Гуцульщини та Польщі.

Фестиваль «Різдво у Луцьку» розпочався 14 січня на Театральному майдані.

Оскільки день Святого Василя традиційно розпочинають, пускаючи до хати посівальників, саме з вітань юних посівальників розпочали фестиваль. Лучанам зичили сили, любові та статків.

Як розповіла начальник управління культури міськради Тетяна Гнатів, фестиваль зібрав десятки фольклорних колективів з Луцька та районів Волині, а також із зарубіжжя. Цьогоріч святковій атмосфері під час фестивалю посприяла снігова погода.

Поряд з фестивалем на Театральному майдані, чимало заходів відбувалося у закладах культури – в облмуздрамтеатрі, палаці культури, галереї мистецтв (виставка та майстер-клас з виготовлення різдвяних атрибутів), благодійна акція «Поділися святом з солдатом» - подарунки збирають для тих, хто відстоює єдність України на сході.

Заступник Луцького міського голови Андрій Киця зауважив, що погода цього дня справді зимова, тож він думає, що усі присутні матимуть святковий настрій. Посадовець зазначив, що цикл новорічно-різдвяних свят дає позитивні емоції, робить людей добрішими, тож він закликав лучан об’єднатися заради мирної та самодостатньої України, адже зробити державу такою можна лише разом.

Першими віншували лучан вокальний ансамбль «Жайворонки» та музичний гурт «Волиняни». Загалом до фестивалю долучилося приблизно чотири десятки колективів.

Так, окрім волинських колективів з навчальних закладів та палаців культури на сцені першого дня фестивалю виступили гості з Верховини, що в Івано-Франківській області, які виконували традиційні гуцульські щедрівки та народна капела «Заласовянє» з сусідньої Польщі, з міста Ригліце Тарнавського повіту Малопольського воєводства. Представники польського колективу передали вітання усім українцям, побажавши щастя, задоволення та всього найкращого у новому році.

Після віншувань, колядок та щедрівок настала пора перебиранців: народний аматорський фольклорний гурт «Чачка» з Луцька втілив на сцені фестивалю гоголівських персонажів – Солоху, Чорта, Дяка та пана Голову. Як наймолодших глядачів, так і дорослих, запрошували до забав з непосидючою Козою.

Найяскравішою частиною першого дня фестивалю став виступ колективу з Польщі, учасники якого зобразили традиційних персонажів вертепу – Янгола, Царя Ірода, Чорта, Смерть та інших.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі