Норвегія першою в світі відключить FM-радіо

Джерело: Інформаційне агентство Волинські Новини

У Норвегії з 11 січня почнеться поступове закриття радіостанцій в FM-діапазоні: вже через кілька місяців великих радіостанцій, які можна зловити на звичайний приймач, в скандинавській країні не залишиться взагалі.

Норвегія - перша держава в світі, яке повністю переходить на цифрове радіо і закриває застарілий FM - однак більшість норвежців таке рішення не підтримують.

Відмовитися від FM-радіо в Норвегії вирішили майже два роки тому. У квітні 2015 уряд Норвегії оголосив про рішення стати першою країною в світі без FM-мовлення. Для того, щоб зробити це, потрібно виконати кілька важливих умов. По-перше, громадський радіомовець NRK повинен був охопити цифровим мовленням 99,5% території країни. По-друге, не менше половини радіослухачів мали щодня слухати радіо в цифровому форматі. По-третє, на ринку повинні були з'явитися доступні адаптери для прийому цифрового радіо в автомобілях. Таким чином, Норвегія відмовляється від FM, переконавшись, що її жителі готові до цифрового радіо.

Все радіомовлення в Норвегії буде цифровим. В FM-діапазоні в Норвегії зараз працюють тільки п'ять національних радіостанцій плюс регіональні, тоді як цифровий формат DAB дозволить передавати сигнал більш ніж 40 станцій. Уже зараз в цифровому форматі доступні більше 20 станцій. У Норвегії немає проблем зі стаціонарними приймачами, які дозволяють приймати цифровий радіосигнал, набагато гірше справи йдуть з машинами: тільки 20% автомобілів оснащені приймачами DAB-сигналу.

У цифрового сигналу безліч переваг, стверджують норвезькі посадовці: таке мовлення дешевше в обслуговуванні і надійніше, особливо у фйордових районах, де гори заважають проходженню FM-сигналу. Якість звуку у DAB також краще. Крім того, з технічної точки зору діюча система радіомовлення в Норвегії вкрай архаїчна, і її дорого обслуговувати.

Відключати FM-радіо будуть поступово. З 11 січня традиційний радіосигнал перестане бути доступним в місті Бодо на півночі Норвегії, потім протягом всього 2017 року будуть відключати і інші регіони. До кінця року національні станції вести мовлення в FM перестануть зовсім, а локальні радіостанції зможуть користуватися аналоговим мовленням ще кілька років.

Норвежці проти. Близько третини громадян Норвегії, згідно з опитуваннями, незадоволені відмовою від FM-мовлення. Багато хто побоюється, що будуть позбавлені доступу до сигналів про надзвичайні ситуації, які передають на FM-радіостанціях, інші скаржаться на необхідність купувати дорогий адаптер для прийому цифрового радіо в машині. В п'ятимільйонній Норвегії - 15 мільйонів FM-приймачів, і всі вони скоро виявляться марними. Головні противники переходу на цифру - літні норвежці, відзначає видання; молодь більш прихильно ставиться до відмови від FM.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі