(Не)відомі волиняни: караїм з Луцька Авраам Фіркович

(Не)відомі волиняни: караїм з Луцька Авраам Фіркович
  1. Новина відноситься до:

2 вересня 1787 року в місті Луцьку народився видатний караїмський письменник та археолог Авраам Фіркович. Це ім’я належить не тільки до «золотого фонду» караїмів світу, а є знаковим і для Луцька, де здавна жила караїмська громада.

У 1818 році Фіркович став газзаном (священиком) Луцька. А через 5 років переселився до Євпаторії. В Криму він працював домашнім вчителем впливового купця Сімхи Бабовича.

У 1830 році Фіркович супроводжує купця Бабовича в паломництві до Єрусалиму. Саме тоді головним своїм завданням вважав вивчення караїмської писемності та видання древніх караїмських творів. З метою відшукати стародавні пам’ятники цієї літератури він в 1830 році відвідав Палестину, де знайшов важливі рукописи. Звідти відправився до Константинополя, де залишився до 1831 року. Його вчительський талант, здібності спонукали константинопольських караїмів запросити його до себе в якості глави їхньої громади. В результаті Фіркович оселився на два роки в Константинополі, де йому вдалося скласти багату колекцію рукописів. Потім він повернувся жити до Криму.

Авраам Фіркович. Фото з Вікіпедії

Авраам Фіркович

Восени 1839 року Фіркович відправився в першу археографічну експедицію по Криму. Її результатом стала знахідка 51 рукопису і фрагмента Біблії і 58 копій, зроблених з надгробних каменів на караїмських кладовищах в Чуфут-Кале і Мангупі.

Два роки Фіркович подорожував по Криму, Кавказу, Палестині та Єгипту, в результаті пошуків йому вдалося скласти багату колекцію старовинних книг, рукописів і надгробних написів. Найважливішими знахідками був рукопис Старого Завіту із Чуфут-Кале, самаритянські рукописи і пам'ятники єврейсько-арабської і єврейсько-перської писемності. Вчений проводив пошуки в синагогах і сховищах старих рукописів. Фірковичу вдалось зібрати унікальну колекцію рукописів на давньоєврейській, самаритянській, караїмській, арабській та інших мовах.

Вивчаючи знахідки, дослідник висуває теорію про те, що предки кримських караїмів з'явилися в Криму більш ніж за п’ять століть до початку християнської ери і таким чином не несуть відповідальності за розп'яття Ісуса (а саме це звинувачення багато століть служило основним обґрунтуванням антиєврейського законодавства в християнських країнах). Фіркович зробив висновок, що кримські караїми, а також і литовські, волинські та галицькі є нащадками прямої особливої гілки євреїв, що відокремилася від своїх побратимів ще до епохи Вавилонського Полону і проникли в межі Російської імперії та Середньої Азії.

Фіркович у своєму кабінеті. Художник Сергіій Грецов

Сцена з Фірковичем. Художник Сергій Грецов

Останні роки свого життя Фіркович проживав у Чуфут-Кале, де розшифровував свою колекцію рукописів. Життя луцького караїма там було дуже своєрідне. За всю ніч він спав три-чотири години, не більше. Решту часу читав або писав. У віці 85 років Авраам Фиркович зробив свою останню подорож до Західної Європи з метою знайомства з європейськими вченими, і всюди його зустрічали з великою пошаною.

Помер Авраам Фіркович 27 травня 1874 року у віці вісімдесят шість років в Чуфут-Кале. Похований на місцевому кладовищі.

Про сім’ю Фірковича відомо, що він був одружений на Ханні Гогель. В них були діти Йосип, Яків, Зарах, Батшева, Ісаак, Моісей, Сарра, Шалом, Мілка, Шеломіт. В 1870 році Фіркович одружився вдруге на 33-річній Шеломіт із Луцька.

Будинок у Чуфут-Кале, де жив Фіркович. Фото Олександра Котиса

Табличка з будинку

Могила Фірковича на Чуфут-Кале. Фото з Вікіпедії

Після смерті Фірковича в науковому світі виникає полеміка навколо його теорії та оригінальності рукописів, на які він спирався в своїх теоріях. Дослідник Авраам Гаркаві, хранитель фонду рукописів Фірковича в Імператорській бібліотеці робить сенсаційну заявку про те, що написи, які датуються раніше 1240 року, є підроблені. Інший відомий дослідник Даниіл Хвольсон проводить теж ряд досліджень в Чуфут-Кале і заявляє про підробки, на які спирався Фіркович.

Дослідники із середовища караїмів заявляють, що це все «єврейський наклеп», який дискредитує Фірковича і всіх караїмів. Радянський вчений-сходознавець Володимир Лебедєв вважає, що використані Фірковичем підробки, зроблена іншими людьми, а не ним.

Для східноєвропейських караїмів теорії Фірковича мали позитивний ефект, адже вони отримали рівноправ’я в Російській імперії. Крім того, духовний глава караїмів Серая Шапшал, спираючись на теорії Фірковича, розробив концепцію, за якою східноєвропейські караїми є потомками не євреїв, а хазар. Ця теорія врятувала караїмів в часи Другої світової війни від трагічної долі євреїв.


Про караїмів у Луцьку

Про луцьку кенасу


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Lodomeria (Тетяна Яцечко-Блаженко)

Коментарі