Топ-7 природніх катаклізмів на Волині ХV – ХVII століть

  1. Новина відноситься до:

Зимова атмосфера, як погодня так і настроєва, уже вповні заполонила Луцьк. Нині маємо третій, повноцінно засніжений грудневий день.

А повернімося у нещодавнє минуле й згадаймо сніговий колапс кінця листопада року, що минає. Сніг у понаднормовому обсязі, до міста (як і з міста) виїхати тяжко… Природа собі бавиться з тими людьми. Ба більше! Як свідчать джерела, наші далекі предки-волиняни також отримували чимало руйнівних, а навіть смертоносних сюрпризів такого штибу. Нині коротко означимо ті природні катаклізми, що спіткали Волинь чотириста літ тому.

Морозно-снігові шкоди. Сніг у весняно-осінню пору, що нищив посіви й спричиняв голод, зафіксований на Волині багаторазово. Так було наприкінці травня 1468, після Великодня, 18 квітня, 1568, у «дні маєвії» 1569 й 1570,  влітку 1571, 2 жовтня 1599, у травні 1619 років.

«В літі былъ такой мороз три дни, же все збоже озимое и ярину побилъ» (1571 рік, з «Київського літопису»).

Гроза посеред зими. Цю аномальну забаганку природи волиняни спостерігали у 1571 році. Як переповідав «Острозький літопис», після блискання й грому на Волині був великий неврожай і голод.

Землетруси. Неочікувано, правда ж?

«Трясеніє землі було».

Саме такими словами давнішні джерела фіксували означене природне явище. Хронологічно це виглядало так: у 1577 році землетрус сколихнув волинські терени. Наступного 1578 року земні порухи чулися на всіх українських землях. 4 грудня 1605 й 1 листопада 1620 років знову «трусило» тільки Волинь.

Двомісячний дощ «непрестанно» йшов на Волині 1601 року.

Смертоносний буревій  в околицях Острога й Заслава зафіксований  у 1614 році.  Літописець жалісливо зазначав:

 «людей, котрії в полю того часу робили, носило поверх дерева, інших мертвих познаходили…» .

1619 року руйнівний вітер «відвідав» Берестя.

«Звізда з хвостом». Йдеться про комету. Мешканці Волині спостерігали її на небосхилі упродовж цілої зими 1619 року. Це явище, як важали люди ХVІ – ХVІІІ століть, провіщало невідворотній і швидкий наступ чуми-моровиці.  Вірили також у наближення кінця світу, про який попереджала «хвостата зірка».

Град потужної сили побив усі посіви в Олізарові Луцького повіту в 1618 році.

Разом з тим наших далеких предків спіткало різноманіття хвороб і пошестей, голод і посуха. Про ці  волинські «катастрофи минулого» розповімо у наступних матеріалах.

Джерело: Ворончук І. О. Населення Волині ХVІ – першій половині ХVІІ ст.: родина, домогосподарство, демографічні чинники. – К., 2012.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Оксана ШТАНЬКО

Коментарі