У Луцьку скасували скандальне рішення виконкому про демонтаж гаражів

Джерело: Інформаційне агентство Волинські Новини

Скасувати скандальне рішення виконкому про демонтаж десятків гаражів, що викликало суспільний резонанс, вирішили депутати міськради.

Про це йшлося під час 15-ї сесії Луцької міськради 30 листопада.

Депутат Павло Данильчук повідомив, що пропонують скасувати рішення виконкому від 21 червня про демонтаж гаражів на вулицях Роговій та Гірній. Він визнав, що політика з демонтажу незаконно встановлених металевих конструкцій у місті є правильною, але вказане рішення виконкому ухвалене поспіхом і без вивчення питання. Наразі мешканці намагаються вирішити проблему через створення гаражного кооперативу. Депутат наголосив, що людей не попередили про винесення рішення про демонтаж гаражів виконкомом. 

Член фракції «УКРОП» Сергій Савчук зауважив, що питання розглядають вже впродовж п’яти місяців, а на вулицях Гірній та Роговій мешкають люди, причетні до служби у війську - військові пенсіонери та члени їхніх родин. Він зазначив, що гаражі потрібно систематизувати, демонтувавши з 83 гаражів лише частину. А загалом питання на час ухвалення рішення виконкому не було вивчене.

Депутат Тарас Шляхтич зазначив, що варто вивчити кожен з понад 80 випадків, а не скасовувати рішення виконкому загалом. Натомість обранець громади Микола Федік зауважив, що рішення обговорювали під час засідання комісії міськради, а на його думку, ситуацію потрібно «обнулити», скасувавши рішення виконкому. А вже потім, з його слів, необхідно індивідуально розбиратися щодо кожного гаражу і того, чи справді ним користуються. Наступним етапом повинно стати створення гаражного кооперативу.

Представник громади від мешканців вказаних вулиць Сергій Мисковець підтвердив, що власниками гаражів є переважно військові пенсіонери чи їхні вдови. Документи, що узаконюють розміщення металевих конструкцій, хочуть знайти, звертаючись із запитами в Міноборони. Раніше за часів СРСР, зі слів лучанина, дозволи на розміщення гаражів надавала військова частина, яка діяла на цій території. Він назвав випадок винятком з правил, адже йдеться не про один гараж, а про ціле містечко.

Натомість активіст Михайло Шелеп зазначив, що виконавчі органи міськради з квітня по травень не змогли знайти жодного власника гаража. Та запевнив, що керівництво військової частини ще в 1970-из роках погодило розміщення 30 гаражів, про що свідчить відповідна карта. Отже, з його слів, гаражі встановлені не самовільно, а рішенням виконкому муніципали зараз шантажують лучан.

На це директор департаменту муніципальної поліції міськради Юлія Сиротинська відповіла, що гаражі вирішили демонтовувати за скаргами місцевих мешканців. Наразі жодна особа не надала документів, які підтверджують, що гараж належить їй. Дані конструкції встановлені на тепломережах та високовольтному кабелі, тож створити там гаражний кооператив неможливо.

Член фракції «УКРОП» Юлія Дацюк пропонувала доповнити проект рішення, створивши при міськраді робочу групу, яка вивчала б питання про демонтаж самовільно встановлених об’єктів на території міста, однак цю пропозицію не підтримали.

У підсумку обранці громади все ж підтримали проект рішення про скасування скандального рішення виконкому.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі