У Луцьку - виставка сучасних ікон

Джерело: Волинські Новини

Вернісаж творів сакрального живопису, сучасних інтерпретацій біблійної мудрості у мистецьких пошуках художників України, Польщі та Білорусі презентовано 25 листопада у Великій залі Галереї мистецтв Національної спілки художників України.

Більше 100 творів духовної тематики – таким став підсумок роботи VIII Міжнародного іконописного пленеру в Новиці (Польща) та VI Міжнародного пленеру іконопису та сакрального мистецтва у Замлинні (Україна), які є прикладом багаторічної співпраці громадських організацій, інституцій, мистецьких кіл українсько-польського Пограниччя. З польської сторони це – Генеральне консульство РП в Луцьку, кафедра україністики Варшавського університету, Товариство друзів Новиці, Братство греко-католицької молоді «Сарепта», польські мистці. З української сторони до організації пленерів долучилися Львівська національна академія мистецтв та Волинська організація Національної спілки художників України.

Традиційно відкриття виставки «Новиця – Замлиння 2016» об’єднало у спільній молитві представників різних конфесій–дійство вшанували митрополит Луцький і Волинський Михаїл (Волинська єпархія УПЦ КП), митрофорний протоієрей отець Роман Бегей (Луцький екзархат УГКЦ) та отець канонік Ян Бурас, директор Інтеграційного центру в Замлинні «Caritas-Spes» (Луцька дієцезія РКЦ). Вернісаж прикрасив спів студентів Волинської богословської академії. Спілкування людей різних конфесій українсько-польського Пограниччя на підставах духовних цінностей, які нас об’єднують, неоціненна роль культури та мистецтва у формуванні пріоритетів добра і милосердя – такими є основні думки виступів доповідачів на презентації.

Відомий волинський письменник, автор історичних романів Іван Корсак виконав приємну місію та вручив почесні відзнаки Міжнародної літературної премії імені Миколи Гоголя голові ВО НСХУ Володимирові Марчуку – за багаторічну працю з розбудови одного з найбільших мистецьких просторів Західної України Галереї мистецтв, поглиблення культурно-мистецької комунікації України та Польщі у царині сакрального живопису, промоцію талановитої української молоді; а також поету, художнику Кіцьору Кшиштофу Косцєші (Польща) – за поетичну збірку «Поезія у перекладі волинських поетів. Картини». Окремі поезії зі збірки продекламували польською мовою студенти Східноєвропейського національного університету і вшанували присутнього на події автора.

Привітали присутні і самого Івана Корсака! Він став одним із перших відзначених почесною медаллю «Олександра Довженка» від Міжнародної літературно-мистецької Академії України за видатні творчі досягнення і вагомий внесок у розбудову національної культури та відродження духовності.

Невеликі містечка Новиця у Польщі та Замлиння в Україні – дрібні точки на карті по обидві сторони кордону, поєднані між собою живими духовними та мистецькими артеріями, що з часом виявилися міцнішими і тривалішими за пленери. Започатковані як експеримент по створенню інспіраційного простору для митців різних конфесій та живописних традицій, ці проекти надихнули на активний, плідний діалог діячів культури, мистецтва, представників духовенства, неурядових організацій та інституцій країн-сусідів, яких не розділяють західні та східні традиції християнства, а навпаки – сприяють співзвуччю спільних молитов, відкритості філософських, теологічних дискусій, взаємозбагаченню ідей та практик сучасного іконопису. На наших очах живе і діє спільний культурний простір Пограниччя, де умовності кордону зникають, панує свобода мистецтва, плекається взаєморозуміння і повага, фонтанує взаємна інспірація.

«Пряма мова» учасників пленерів.

Катажина Якубовська-Кравчик, співорганізатор пленерів (Польща): «Історична перспектива не була єдиною, з якою довелося стикнутися мистцям, створюючи свої роботи. Адже не можна осмислити таємниці милосердя, не беручи до уваги драматичні події на Сході України. Найбільш виразним прикладом цього є художній образ Володимира Когута «Пробачаю вам». Польські і українські мистці осмислювали чудо Божого Милосердя як у призмі спільноти, так і в особистісному вимірі. Ці теми порушені в роботах Анни Баран «З глибини я взиваю до Тебе», Олександра Маєрського «Народ, що ходить у темряві, побачив світло велике», а також у роботі Марії Іванюти «Хто без гріха, нехай першим кине в неї камінь».

Сергій Радкевич, художник (Україна): «Головна рушійна сила пленеру – молодь, яка надає нових відтінків сакральному малярству. Вона є незаангажованою і незаконсервованою. Ці два процеси деградації відсутні у Замлинні… На експозиції робіт ми чітко побачили сучасні репрезентації пластичних іконописних мотивів, натомість у інших працях присутній протилежний рух – формотворчі роботи сакрального характеру, що на відміну сталим іконам, мали внутрішню динаміку. Замлиння – локація нових творчих пошуків».

Олександр Паньковець, художник (Україна): «Люди по-різному сприймають сакральні образи, ікони. Для одного це – невід’ємна частина ритуалу поклоніння, для іншого – насамперед твір мистецтва, предмет краси. Я вважаю, що кожен такий твір – проекція самої людини: автора, віруючого, глядача».

Володимир Марчук, голова ВО НСХУ, співорганізатор:«Протягом останніх років роботи, написані в Новиці і Замлинні, показувалися понад 100 разів на виставках у багатьох містах України, Польщі, Білорусі. Радіємо, що і сьогодні ви прибули до нас на спільну виставку робіт, написаних під час пленерів».

Отець-диякон Земовіт Коперскі (Польща): «Маємо надію, що споглядання ікон, створених у Замлинні, відкриє в нас друге дихання терплячості до осіб, які трапляються на нашій життєвій дорозі, пробудить відчуття того, що вже нині слід зводити навколо себе будинок Отця, не чекаючи моменту, коли нас застане вічність. Нехай створені роботи спонукають до молитви один за одного і одним з одним, щоб ікони могли виконувати властиве їм завдання».

Вже традиційно під час презентації робіт українсько-польських мистецьких пленерів Новиці і Замлиння у першій залі Галереї мистецтв представлено також персональний проект їх учасника. Цього разу глядачі мають можливість познайомитися з серією «Біблія в малюнках» польської мисткині Анни Макач.

Зацікавлена іконами ще під час навчання, ця художниця дослідила російську ікону, згодом вивчала ефіопські та копські іконописні традиції. В 2011 році відкрила для себе мистців львівської школи та іконописний пленер у Новиці, у якому взяла участь у 2013 році, – його програма виявилася близькою Анні, бо стосувалася творення сакрального мистецтва сучасними засобами вираження: «З однієї сторони, написання ікони згідно канону, який попри визначення певних рамок, дозволяє зберегти власний стиль. З іншої – твори, які лише інспіровані іконою і нагадують її з огляду на технологію. Це мої власні інтерпретації релігійних тем, таких як святі, Богородиця, ангели. Використовую у своїй творчості впізнавані мотиви.Мене надихає мистецтво погранич православного світу – місць, де класичні іконографічні схеми проникають в народне мистецтво, зокрема Грузії, Ефіопії, Західної України, Румунії, чи загалом релігійного народного мистецтва. Окрім того, важливий вплив на мене справили романська скульптура, колоніальне релігійне мистецтво Мексики і Перу». Представлені роботи виникли з поклику серця як хатні ікони, створені для приватного культу, що не підлягає строгим правилам. Кожну з робіт супроводжують латинські написи, що відносять нас до традиції середньовічних образів і вказують на чуда святих. Сьогодні можна сказати, що вони читаються, як комікс. Водночас, це є щось на зразок Bibliapauperum, чи ілюстрованої Біблії для тих осіб, які не вміли читати латиною. Представлені релігійні теми зображені в простий та однозначний спосіб.

Виставка ікон та творів сакрального живопису триватиме в Галереї мистецтв НСХУ протягом 10 днів. Запрошуємо глядачів щодня з 11год. до 18 год. Вхід вільний.

Фото-звіт про подію можна оглянути на сайті Галереї мистецтв НСХУ http://www.volart.com.ua/ukr16/ikonopys_zamlynnya_i_novitsy/

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Марія ПИЛИПЧУК

Коментарі