Митники затримали картини, які намагалися вивести до Китаю

Джерело: ТСН
  1. Новина відноситься до:

Київські митники затримали 21 картину під час спроби їхньої пересилки до Китаю.

Добре запаковані та задекларовані як копії робіт європейських авторів картини у фанерних коробках надсилали разом із рамками кур'єрською доставкою. Дозвіл на вивезення дав один із обласних музеїв. Проте митники засумнівалися через дорогу пересилку перемальованих картин загальною вагою понад 6 центнерів.

"На закордон картин іде не багато, але кожна картина оглядається додатково. Було поставлено під сумнів, що це копії", - розповів старший державний інспектор Микола Пчелінцев.

За словами правоохоронців, пересилала картини на ім'я китайського колекціонера жителька Києва, громадянка України, проте дозвільні документи були отримані в іншому регіоні, це і стало підставою для проведення додаткового дослідження. Митники підозрюють, що відправник - підставна особа. Серед затриманих полотен, написаних в одному стилі, найбільше – завдовжки понад два метри, також є картина на кераміці, майже на кожному витворі мистецтва є авторський підпис і рік написання. Здебільшого це німецькі автори, XVIII-го - початку XX-го століть.

На думку мистецтвознавця, заступника директора Національного музею мистецтв імені Варвари та Богдана Ханенків Олени Жовкової, затримані картини мають музейну якість, проте, найімовірніше, не з вітчизняних музеїв. "Мені здається, що це приватна колекція, яка складалася, ймовірно, у післявоєнний час. Видно, що всі картини випещені, вони у прекрасному стані збереженні і вони могли прикрашати якийсь великий будинок. Треба перевірити справжність підписів", - зазначила вона.

Тепер правоохоронці встановлюватимуть замовників, яким чином видавалися експертні висновки, також слідство має з'ясувати і походження цих картин, а суд - конфіскувати їх на користь держави. Крадіжки з українських музеїв чи неповернуті полотна, взяті на експозиції до владних кабінетів, або підміни оригінальних картин на копії нині звичайна річ.

На полотна, зниклі із музею історії Києва, Людмила Сургай полює на всіх аукціонах не один рік. У нетрях Київської міськдержадміністрації нібито розчинилися 11 картин нині модного і дорогого Сергія Шишка. "Я особисто обходила всі поверхи, практично в усі кабінети я заглядала, чим викликала подив у чиновників", - наголосила завідувач фондів музею історії Києва Людмила Сургай.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі