Колесо історії. Центральний парк у Луцьку

  1. Новина відноситься до:

Центральний парк імені Лесі Українки в Луцьку офіційно відкрили у 1964 році. Правда, тоді він носив ім'я Юрія Гагаріна. При вході в парк на центральній алеї була розміщена скульптура на космічну тематику. Тоді це не був центральний парк, оскільки головним міським оазисом тоді була територія на місці сучасного Театрального майдану. На місці останнього планували спорудити новий театр, тож новий парк імені Гагаріна був у Луцьку не зайвим.

Хоча новозбудований у шістдесятих парк отримав критику фахівців, більшість лучан тоді, певно, не переймалися естетичними якостями парку, а раділи йому. Він став улюбленим місцем проведення часу з родиною. Конкурувати могли хіба що кінотеатри, але у вихідні ніхто не заважав мешканцям міста піти гуляти в парк, а на вечір - у кіно.

Невдовзі після відкриття з’явився літній кінотеатр «Космос», танцювальний майданчик, тир, парашутна вежа. У 1971 році почали будувати містечко атракціонів. Одним із перших з’явилося колесо огляду, яке стоїть і працює у парку й сьогодні. Стали з’являтися й інші атракціони. В цьому ж році в парк перенесли пам’ятник Лесі Українці і збудували біля нього фонтан.

Раніше цей пам’ятник стояв біля Хрестовоздвиженської церкви. Тоді ж вирішили перейменувати парк. Відтак, у 1971 році він став називатися іменем Лесі Українки. Згодом відкрили зоокуточок, а мабуть, останнім масштабним нововведенням у парку було будівництво дитячого ігрового містечка «Диво». Не зважаючи на проблеми невпорядкованості і моральної застарілості, це місце і досі притягує багато лучан.

Центральна алея парку у 1960-х. Фото з board.lutsk.ua

Центральна алея в наш час

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі