Архітектори розкритикували проект забудови Театрального майдану у Луцьку

Джерело: Інформаційне агентство Волинські Новини
  1. Новина відноситься до:

Візитівку міста намагаються спотворити «бездарним та бездумним» будівництвом підземного торговельного центру, надбудовою громадської вбиральні та самовільним будівництвом поблизу собору: такі думки лунали у рамках обговорення проблем сучасного образу історичного Луцька.

Про це йшлося під час засідання круглого столу «Сучасний образ історичного Луцька: проблеми і перспективи» 11 листопада.

Заступник начальника управління містобудування та архітектури Ярослав Матвіїв зауважив, що сварився з міським головою в його кабінеті щодо «бездарного та бездумного» проекту підземного переходу та підземного базару з вантажним ліфтом на перетині двох вулиць магістрального значення. Проект, з його слів, був зроблений бездумно, не знаючи, яка перспектива будівництва, як рухатиметься транспорт і яка доцільність створення підземного ринку в центрі міста. Він наголосив, що Театральний майдан є не базарною, а культурною площею, візитівкою міста. Іншим питанням є транспортне забезпечення. Відповідно до плану, передбачали, що парковку автомобілів облаштують поблизу центрального парку.



Також запланована надбудова громадської вбиральні поблизу театру, триває самовільне будівництво торговельного кіоску поблизу брами Свято-Троїцького кафедрального собору.

З його слів, архітектурна рада не вникає в такі питання. Наприклад, вхід до підземного базару запланований лише чотири метри завширшки. На думку Ярослава Матвіїва, Театральний майдан не повинен забудовуватися. На щастя, під час засідання виконкому не вистачило голосів для затвердження детального плану території. Водночас, дозволили надбудову громадської вбиральні, що розташована поблизу драмтеатру.

Голова фракції «УКРОП» у Луцькій міськраді Ігор Поліщук зауважив, що об’єкт перебуває в оренді. Наданий дозвіл на здійснення невід’ємних поліпшень, і, як виявили депутати під час огляду об’єкта, протягом двох років підприємець не здійснив жодних ремонтних робіт. Договір оренди закінчується через декілька місяців, і депутат запевнив, що переконуватиме не продовжувати договір. Він наголосив, що, якщо немає громадської вбиральні у центрі міста, це створює незручності для гостей міста. Отже, пропонуватимуть повернути об’єкт у комунальну власність, здійснити там ремонт і відкрити громадську вбиральню.

Підземний торговельний центр на Театральному майдані, з його слів, несе небезпеку для міста з естетичної та інших точок зору. По-перше, немає гарантій, що забудовник розпочне та завершить роботи вчасно. По-друге, забудовник не усвідомлює об’єм робіт, які потрібно здійснити, запевнюючи, що завершить роботи за півроку. Натомість, стільки часу може зайняти лише перенесення комунікацій. Окрім цього, для облаштування транспортної розв’язки буде знищений сквер поблизу ГУ Нацполіції. Виходи з підземного торговельного центру спотворюватимуть вигляд Театрального майдану.

Ігор Поліщук відзначив, що не проводили жодних досліджень щодо необхідності підземних переходів саме у центрі міста. Так, у Луцьку є місця, де підземні переходи справді потрібні, наприклад, поблизу гіпермаркету « Там Там». Для підземного торговельного центру на Театральному майдані планували створити парковку вздовж вулиці Глушець, зайнявши таким чином частину центрального парку культури та відпочинку. Депутат наголосив, що такий торговельний центр, як пропонувався у проекті, Луцьку точно не потрібен.


Нагадаємо, що у рамках круглого столу розглянули ще низку проблемних питань забудови Луцька. Серед них – черговий проект будівництва багатоповерхівок в охоронній зоні історико-культурного заповідника на вулиці Ковельській, проект зведення п’ятнадцятиповерхівок у сквері навпроти гімназії №4 та план забудови прибережної смуги Стиру у районі вулиць Глушець та Дубнівської.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі