Селу на Волині хочуть повернути історичну назву

Село Старий Чорторийськ, що на Маневиччині, хочуть перейменувати. Про це йшлося під час засідання постійної комісії з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією 11 жовтня.

З відповідним проектом рішення до членів комісії звернулися жителі села. Зокрема, вони хочуть, аби село називалося просто Чорторийськ. До слова, у минулому село мало назву Чарторийськ. Населений пункт має давню історію і є одним і з найстаріших сіл на Волині.

Утім, голова комісії Анатолій Вітів зазначив, що немає протоколу сходу села. Тому, коли обласна рада надішле документи до Києва, то їх повернуть назад через порушення процедури. «Крім того, там дискусія між істориками, громадою і священиками про те, називати Чорторийськ, Черторийськ чи Чарторийськ», – додав Вітів.

До того ж, депутат обласної ради Костянтин Зінкевич запропонував звернутися, для прикладу, до історичного факультету СНУ імені Лесі Українки, аби отримати історичну довідку про село. «В нас тут є інформація з архіву. Але архів – не та установа, яка робить історичні дослідження», – висловився він.

Натомість житель села Сергій Костюкевич сказав: «Вважаю такий підхід не правильним, тому що депутати сільської та районної ради прийняли рішення про перейменування. Тому повертати назад громаді ці документи немає сенсу».

Утім, чоловікові ще раз пояснили, що Верховна Рада повертає докумети, якщо немає протоколу сходу села чи зборів. Тож ініціаторам перейменування рекомендували таки надати протокол сходу села і інформаційну довідку, а тоді вже повернутися до розгляду питання про перейменування.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі