У Луцьку презентують виставку про діяльність ОУН - УПА

  1. Новина відноситься до:

Відкриття виставки «Лицарі Волі», приуроченої до 74-ої річниці від дня створення УПА та 75-ої річниці створення «Поліської Січі», відбудеться 28 вересня о 12.00 годині у приміщенні  Волинського краєзнавчого музею.

В основі її – оригінальні документи, фотографії та речі українських повстанців 1940-х–1950-х років. Зокрема, різноманітна агітаційна продукція підпільних друкарень. Документи, які висвітлюють не лише безпосередню боротьбу повстанської армії, але й діяльність «лісового» уряду – Української Головної Визвольної Ради і автономної частини ОУН (б) – Народно-Визвольної Революційної Організації, яка була суто волинським феноменом.

З чорно-білих воєнних фотографій того часу, представлених на виставці, можна довідатися як про головнокомандуючих УПА, так і про тих командирів, які керували українським національним підпіллям у різних районах Волинської області аж до середини 1950-х років. Великий блок цих світлин було передано Любомльським краєзнавчим музеєм. Цікавою, безумовно, є і колекція зброї часів Другої світової війни, якою користувалися українські повстанці. Окрасою ж виставки є колекція робіт видатного волинського графіка, українського патріота і вояка УПА Ніла Хасевича, матеріали якого свого часу були передані до музею Управлінням СБУ у Волинській області.

Представлені на виставці й світлини та документи, які висвітлюють історію УПА–«Поліської Січі» отамана Тараса Бульби-Боровця, яка постала ще у 1941 році та декларувала боротьбу за відновлення влади УНР. Ця збройна формація хоч була менш потужна за УПА створену в 1942 році ОУН (б), але теж відіграла певну роль на Волині у боротьбі проти німецьких окупантів і червоних партизан. На виставку з Рівненського обласного краєзнавчого музею  передані для експонування й раритетні особисті нагороди Тараса Бульби-Боровця – воєнний хрест УНР і орден Українського Вільного Козацтва. Їх свого часу з Канади до Рівного віддала племінниця отамана Марія Лантух.

Виставка «Лицарі Волі» буде працювати з 28 вересня в дні роботи музею з 10.00 до 18.00 години, до кінця 2016 року.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі